• Gemeente Geldermalsen

Duurzaamheid, alle kleine beetjes helpen

Gesprekken over duurzaamheid gaan vaak over grote ambities. Ook in onze gemeenteraad hebben we hoog ingestoken. Op 8 december 2016 heeft de raad unaniem een raadsvoorstel aangenomen waarin we afspreken in 2030 energieneutraal te zijn.

Dat is niet zomaar een besluit. We zullen hard aan de slag moeten om dit te halen. Hier staan we als PvdA ook volledig achter. Het komt er nu op aan om door te pakken, de afspraken die er zijn daadwerkelijk uit te voeren en de CO2-uitstoot drastisch te beperken. We zitten helaas niet in de positie om te zeggen 'als we meer zonnepanelen doen dan hoeven de windmolens niet'. Zelfs als we volledig op beide inzetten, zal het nog maar een beperkt aandeel zijn van het totale energie verbruik.

Denk niet dat duurzaam en milieubewust leven een ver-van-uw-bedshow is of dat de overheid dat wel allemaal zal regelen. Of dat uw verbruik in huis zo weinig is ten opzichte van de industrie dat het geen verschil zal maken. Als we zo redeneren komen we er nooit. Een heleboel kleine beetjes samen zijn ook een flinke stap.

Er is veel wat u zelf kunt doen. Met isolatie van uw huis bijvoorbeeld draagt u zeker bij aan onze energiedoelstelling en bespaart u geld op uw energierekening. Ook zonnepanelen zijn een goede investering. Natuurlijk heeft niet iedereen het geld voor deze investeringen.

Gelukkig is er in Geldermalsen het energieloket, hier zitten mensen die met u mee kunnen denken. Het hoeft niet allemaal in één keer en ze weten waar eventueel geld te lenen is wat zich weer terug verdient op een lagere energie rekening. U kunt het energieloket vinden op de website hetnieuwewonenrivierenland.nl maar even bellen met de gemeente werkt vast ook wel.

Als PvdA gaan we voor een energieneutraal Geldermalsen. Heeft u al bedacht wat u kunt doen om hier aan mee te werken?

Annet IJff