• A. Hanselman

Kom eens uit je bubbel

Over sommige onderwerpen heb ik geen mening. Sommige dingen vind ik te ingewikkeld of gewoon niet interessant genoeg om een mening over te hebben. Voetbal bijvoorbeeld. Dat valt voor mij dan in de laatste categorie.

Met het Oekraïnereferendum heb ik bijvoorbeeld voor het eerst in mijn leven niet gestemd. Ik vond dat ik echt te weinig verstand van dat gecompliceerde onderwerp had om een gefundeerde stem te geven. Hiernaast twijfelde ik ook aan het nut van dat referendum.

Maar dit komt niet heel veel voor; over de meeste onderwerpen heb ik gelukkig wel een mening. Ik vind het wel interessant om me af en toe te bedenken waar die mening vandaan komt. Onze waarneming wordt gekleurd door filters die we in ons leven hebben gevormd. Het heeft volgens mij veel met je jeugd te maken, met opvoeding en onderwijs. Maar ook met de omgeving waarin je nu leeft en werkt. Met de mensen met wie je omgaat. De kranten die je leest, de programma's die je kijkt, de tweets en Facebookberichten die je leest. Een bonte mix van allerlei invloeden, zou je denken. Maar toch lees en hoor ik steeds meer over de filterbubbel.

Facebook komt het meest naar voren in de discussie rondom de filterbubbel. De berichtgeving wordt aangepast aan jouw profiel. Daarom zie jij bepaalde berichten wel, terwijl andere Facebookgebruikers andere berichten zien. Maar het gaat ook om de kranten die je leest, de nieuwsprogramma's waar je voor kiest en nieuwssites die je bekijkt. Je zoekt meestal de media op die in dezelfde richting denken als jij. Dat is prettig. Want dat bevestigt jouw gelijk. En wat is er nou fijner dan gelijk krijgen? Maar blijf altijd zelf nadenken. Iets is niet per se waar omdat het gedrukt staat of gepubliceerd of 'geliked' is. Wees je bewust van de partijdigheid van de (social) media.

Ik vind het waardevol om mensen om me heen te hebben met uiteenlopende meningen. Maar ik vind al die verschillende meningen niet altijd even makkelijk. Met bijvoorbeeld de discussie rond het azc en zwarte Piet lees en hoor ik soms ideeën die ik misschien liever niet zou horen. Dat ligt soms aan de manier waarop, maar ook aan de inhoud. Dat schuurt en staat regelmatig recht tegenover mijn mening. Toch vind ik het belangrijk. Praat eens met mensen met andere meningen. Je hoeft hierbij niet altijd te debatteren of gelijk te krijgen. Luister ook naar de ander. Sta open, ook als het jouw mening niet is. Ook zaken als maatschappelijke stages op school en het doen van vrijwilligerswerk kunnen hier invloed op hebben. Of dat nou bij Vluchtelingenwerk, het buurthuis, de bejaardensoos of de voetbalvereniging is. Het kan je ogen openen.

Kom uit je bubbel.

Maar goed, dit is ook maar een mening.

Martine Eerelman