• A. Hanselman

Wat heb je bereikt?

Als ik de reclameboodschappen van Sire zie, krijg ik meestal de neiging om me acuut heel asociaal te gaan gedragen, te gaan stunten met vuurwerk of flink te gaan bumperkleven (zelfs zonder rijbewijs). Ze zijn zo betweterig. Stelletje bemoeiallen van die Stichting Ideële Reclame met hun spotjes op radio en tv en posters op het station. Denken ze nou echt dat een of andere idioot zo'n campagne ziet en denkt: "oh, nu je het zo zegt, sla ik mijn oude buurman volgende keer maar niet meer"? Maar een van hun huidige campagnes spreekt me zowaar aan: Voor wie doe je het? Daar moest ik laatst aan denken toen een vriendin zich in een diepgaand gesprek afvroeg "Wat heeft persoon X nou eigenlijk bereikt in het leven?". Die vraag is blijven hangen. Want wanneer heb je iets bereikt in je leven? Wanneer ben je succesvol? Dat zal voor iedereen anders zijn. Bereik je iets met je werk, als je een bepaalde (hooggeplaatste) functie of een eigen bedrijf hebt? Heb je iets bereikt als je kinderen hebt "die het goed doen"? Gaat het om een mijlpaal op sportief gebied? Een marathon lopen, een hoge berg beklimmen? Of heeft slechts een kleiner clubje iets bereikt in het leven en moet je eerst wereldberoemd zijn of in elk geval een BN'er? Moet je een Oscar of Nobelprijs hebben gewonnen, iets hebben uitgevonden, bijgedragen hebben aan de wereldvrede, herkend worden op straat? Moet er een straat naar je genoemd zijn? Of misschien zit het meer in het materiële; heb je iets bereikt als je een groot huis hebt met een dure auto ervoor?

De vraag is volgens mij vooral in wiens ogen je iets bereikt hebt. Voor wie is je leven een succes? Dus wat dat betreft steun ik tot mijn eigen verbazing de vraag van Sire: voor wie doe je het? Doe je de dingen voor jezelf of wil je je ouders of je vrienden iets bewijzen? Heb je die nieuwe auto om je buren jaloers te maken, of omdat je hem zelf mooi vindt? Heb je die baan voor de status of omdat je er zelf blij van wordt en het goed bij jouw kwaliteiten past?

Ik vind dat je iets bereikt hebt, of in andere woorden dat je iets van je leven gemaakt hebt, als je gelukkig bent en een goed mens bent. Voor jezelf en je omgeving. Twee abstracte begrippen, die iedereen op zijn eigen manier kan invullen. Zonder dat Sire zich daarmee bemoeit. Daar doe ik het in elk geval voor.

Martine Eerelman-Hanselman