• Labyrint gezien vanuit de toren van de kerk van Enspijk.

    Fred Pieters

Opning labyrint Enspijk 17 sept.

25-08-2017, 11:01 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 17 september 2017, 10:00 tot 12:00

Locatie:

Molenkampstraat 2, Enspijk
kerk Enspijk
Enspijk

Achter het mooie kerkje van Enspijk is een labyrint aangelegd. Het is een geschenk dat wordt aangeboden aan Neely Kok bij haar afscheid als dominee van Deil en Enspijk. Een geschenk ook, voor alle mensen die het willen lopen.

Een labyrint is geen doolhof, maar een slingerend pad dat uiteindelijk uitkomt in het midden, bij de kern. Het is een oud symbool dat door veel culturen over de wereld is gebruikt. Een van de meest bekende is het labyrint in de kathedraal van Chartres.

Op allerlei plaatsen maakt het de laatste jaren een opmerkelijke revival door. Er zijn labyrinten aangelegd in kerken, bij vormingscentra, scholen, ziekenhuizen en gevangenissen, in retraite centra, in de natuur en in de stedelijke openbare ruimte. Kunstenaars en ontwerpers hebben talrijke nieuwe creatieve ontwerpen gemaakt, ook komt de 'dwaaltuin' voor in theater en films.

Nu is er dus ook een in onze Betuwe. En het is toegankelijk voor iedereen!

Voor vele mensen biedt het een regelmatig terugkerende mogelijkheid voor loopmeditatie. Het lopen van een labyrint kan werken als de (drievoudige) weg van een pelgrim: een oefening in loslaten, ontvangen en toelaten.

De molensteen in het midden van het labyrint in Enspijk verwijst naar de aarde, die ons draagt. Naar de Betuwe met de aardse klei, de vruchten en het zaaien en maaien. De molensteen vermaalt het graan voor ons dagelijks brood. In het Christelijk geloof is brood het teken van de levende Christus, die ons wil inspireren tot leven vanuit de liefde.

Op 17 september zal Dominee Neely Kok na de ochtenddienst die om 10.00 begint, het labyrint officieel openen. Iedereen is daarbij van harte welkom.