Te voet van Geldermalsen naar Santiago de Compostela

GELDERMALSEN Zangdocent en dirigent Marcell Vroeijenstijn vertrekt op 28 maart vanuit zijn woonplaats Geldermalsen naar het Spaanse Santiago de Compostela. Een reis van 2500 kilometer die hij, alleen, lopend gaat afleggen. De tocht is zowel een pelgrimage als een 'Mars voor cultuur'.

door Willemieke Hijkoop

@Willemieke88

De afgelopen tijd is er veel gebeurd in het leven van Marcell en zijn vrouw Hanny. Binnen korte tijd is zowel de vader van Marcell als de vader van Hanny overleden. Daarnaast kreeg Marcell te maken met een werkgerelateerde tegenvaller. Door de tocht naar Santiago hoopt Marcell vooral rust te krijgen. ,,Mijn doel is om helemaal los te komen en alle gebeurtenissen een plekje te geven zodat ik kan bedenken hoe ik nu verder wil gaan."

MARS VOOR CULTUUR Met de voettocht wil Marcell daarnaast vooral aandacht vragen voor het belang van kunst en cultuur. De bezuinigingen in deze sector en de verkleining van het culturele werkveld gaan Marcell, als professioneel muzikant, erg aan het hart. Marcell: ,, Kunst zorgt voor verbondenheid in de maatschappij. Dit moeten we niet laten verdwijnen." Tijdens zijn reis wil hij spontaan voor mensen gaan zingen en bijvoorbeeld een koor dirigeren. Hiermee wil hij vooral de verbondenheid van muziek onder de aandacht brengen.

SINT JACOBSSCHELP De route is in grote lijnen uitgestippeld, maar overnachtingen heeft Marcell niet vooraf geregeld: ,, Ik draag de Sint Jacobsschelp en mijn pelgrimspaspoort, de Credencial, zichtbaar bij me. De Credencial is ervoor om mensen die ik ontmoet te laten zien dat ik een pelgrim ben en geeft recht op hulp bij het vinden van een slaapplaats of anderszins." Na ongeveer 3,5 maand lopen zal Marcell aankomen in Santiago de Compostela. Hanny zal hem daar opwachten.

CONCERT Om aandacht en ondersteuning voor de tocht te vragen, houdt Hanny een concert op zondagmiddag 15 maart om 14.15 uur in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. Er is een programma met muziek in het teken van de Santiago-reis. Marcell zal hierbij een toelichting geven en zingen. De entree bedraagt 20 euro waarmee men Marcell sponsort om 10 kilometer te lopen. Reserveren kan via info@oerstroom.nl.