• Neeltje van Triest
  • Neeltje van triest

Aftrap verkiezingscampagne West Betuwe

Jeroen Staatsen verwacht 60% opkomst

NEERIJNEN Het Stroomhuis in Neerijnen was woensdagavond 'the place to be'. Burgemeester Jeroen Staatsen van Geldermalsen gaf als voorzitter van het stembureau de aftrap voor de allereerste verkiezingen die de gemeenteraad van West Betuwe moet gaan vormgeven. De lijsttrekkers, de pers en natuurlijk een aantal politici in spe waren hierbij aanwezig. De Christenunie, Dorpsbelangen West Betuwe, Groen Links, SGP, Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe, PvdA, D66, Verenigd West Betuwe, VVD en CDA gaan met elkaar de verkiezingen in.

Een spreekgestoelte, grote rode knop en een jengelende brandweersirene. Dat waren de middelen om de verkiezingskoorts aan te jagen. Een dikke maand later, 21 november, kan het rode potlood ter hand worden genomen. Staatsen wees erop dat voor menig politicus hectische en zware dagen voor de boeg staan. Vol en energievretend. Daarna is het maar heel even rust en breekt de tijd van beleidsprogramma's, het coalitieakkoord en collegevorming aan. Dit, merendeels in tegenstelling tot de verkiezingsperiode, veelal in beslotenheid.

Dat nog niet iedere partij volledig op stoom was, kwam nog even opborrelen. De laatste partijjasjes waren nog niet binnen en ook presenteerde maar een enkele partij een eigen folder. Wel had ieder een deel van de wand tot zijn beschikking die door grote verkiezingsposters de aandacht trokken.

,,Maar het gaat voor alles om onze inwoners. Zij worden nu politiek bestookt en er wordt intensief mee gecommuniceerd. Laat dat niet een eenmalig iets zijn. Een raadslid is er om kaders te stellen en te controleren, maar is bovenal volksvertegenwoordiger", hield Staatsen zijn publiek voor.

Hij constateerde dat bij andere herindelingen de opkomst altijd boven verwachting is en rekent erop dat minimaal 60% van de kiezers zijn of haar stem ook daadwerkelijk in West Betuwe uit komt brengen. Vervolgens noemde hij de officiële stemwijzer en daagde iedere politicus uit om hierop te controleren of hij wel bij de juiste partij uit zou komen.

Na het betoog van Staatsen schetste senior communicatieadviseur Co van Leeuwen de gang van zaken. Hij vertelde over een magazine, social media, posters, spandoeken, aanplakborden, monsterborden, flyers, informatierubrieken, debatten en de verkiezingspromobus. Deze wordt  op woensdag 21 november omgetoverd als rijdende stembus. Op het station in Geldermalsen komt een extra stembureau.

Op 21 november gaan de stembussen om 21 uur dicht en kan iedereen bij het bekendmaken van de uitslag zijn in het gemeentehuis van Geldermalsen. Op die avond tekenen zich de contouren van de nieuwe gemeenteraad, die uit 31 raadsleden zal bestaan, af.

Op donderdag 22 november start de telling per persoon in de Randhorst in Geldermalsen. Ook hier mag iedereen binnenlopen en vanaf de zijlijn bekijken hoe de telling verloopt. Om 18 uur is er een persconferentie en worden de cijfers bekendgemaakt. Op vrijdag 23 november vindt de officiële vaststelling plaats.

Als alles duidelijk is, gaat de winnaar van de verkiezingen de coalitieonderhandelingen leiden. Op 2 januari 2019 worden de nieuwe raadsleden officieel geïnstalleerd tijdens eerste  gemeenteraad van West Betuwe. Zij benoemen vervolgens de wethouders en de tijdelijke burgemeester. In 2022 vinden de volgende raadsverkiezingen plaats.