Als je dit leuk vindt…

Kopen via internet is niet gezellig, het is niet goed voor de lokale economie, maar het is wel heel gemakkelijk. Het kan op elk gewenst tijdstip en op iedere plek. Online shoppen mag ook op zondag, zelfs in de gemeente West Betuwe.

Maar sommige dingen vind ik wel behoorlijk irritant. Zoals de digitale opmerking ,,Andere klanten die dit product bestelden, kochten ook..." Ik snap het idee van koppelverkoop; natuurlijk wil iedere winkel meer verkopen. Maar het zal mij een zorg zijn wat andere mensen kopen. Waarom zou ik dat ook moeten doen? Het is toch juist leuker om niet met de massa mee te doen. Soms zijn het ook vreemde combinaties die worden aangeraden. Een bijpassend shirt bij een broek begrijp ik, of een strandlaken bij een bikini, maar een lamp in de vorm van een maan bij een step? Een zak drop bij een grasmaaier? Niet alleen webwinkels doen dit, maar ook kijk- en luisterdiensten zoals Netflix en Spotify. "Als u dit graag kijkt of luistert, probeer dan ook eens..." Of er staat al een playlist voor je klaar, gebaseerd op de nummers en genres die je hebt beluisterd. Ik weet dat sommige mensen het fijn vinden om zulk soort tips te krijgen. Dan blijf je in de buurt van je eigen smaak, maar zie of hoor je toch net iets anders. Facebook probeert je zelfs mensen aan te smeren. Want een vriendschapsvoorstel dat het bedrijf zelf verzint, is echt iets anders dan een vriendschapsverzoek dat direct van een persoon afkomstig is. ,,Misschien ken je deze mensen wel." Ik denk bij zo'n tip of opmerking meteen ,,Waar bemoei je je mee? Dat maak ik zelf wel uit!"
Ik heb me wel afgevraagd waarom ik het zo irritant vind. Het heeft in ieder geval te maken met privacy. Ik weet wel dat ik die vrijwillig te grabbel gooi doordat ik op Facebook zit, maar moet ik daar zo met m'n neus op gedrukt worden? Ook lijkt het heel attent, maar het is natuurlijk bedoeld om nog meer producten te verkopen of meer van mijn schaarse tijd in beslag te nemen.

Kortom, ik vind die digitale bemoeienis niet fijn. Van echte mensen kan ik het meestal wel hebben als ze meedenken. Dat gaat vaak wat subtieler. Echte mensen staan niet ineens voor je neus met iemand naast hen, terwijl ze je vragen ,,ken je deze persoon? Wil je er mee bevriend zijn?" Ik zou ook opkijken als er in de supermarkt ineens iemand naast me opduikt, in mijn winkelmandje kijkt en zegt ,,Ik zie dat u wasmiddel koopt, wilt u hier misschien ook wasverzachter bij? Duizenden tevreden klanten gingen u voor. Op basis van uw parfum en uw kleur jas raad ik de variant lentebries aan."
Echte mensen geven advies als je erom vraagt of eventueel als ze zien dat je zoekend bent, bijvoorbeeld in een schoenenwinkel, kroeg, restaurant, slijterij of bibliotheek. Om een paar van mijn favoriete plekken te noemen. Of ik krijg van vrienden tips voor boeken, Netflixseries, podcasts en lekkere nummers. Ik heb denk ik liever mensen dan machines die meedenken.

Martine Eerelman-Hanselman