• A. Hanselman

Binnenstaander: Dames en heren

Mannen en vrouwen zijn anders. Niet alleen fysiek, ze reageren vaak ook anders. Hier zijn boeken over volgeschreven en vele toneelvoorstellingen over gemaakt. Even zwartwit: mannen komen met oplossingen, ook als je alleen je hart wilt luchten. Mannen zien veel kleuren anders (ik zeg bewust niet verkeerd, maar ánders). Ze schijnen een blinde vlek te hebben voor vuil of rondslingerende sokken. Mannen onthouden geen verjaardagen. Maar ze weten wel wanneer het Nederlands elftal een EK of WK won en wie er scoorde. In welke minuut.

Ik ben, denk ik, in doen en laten een vrij mannelijke vrouw. De bovenstaande punten gelden natuurlijk niet voor mij. Maar ik heb droge humor, kan kaartlezen, draag zelden nagellak of roze kleding en drink graag bier of whisky, geen rosé of jills. Ik speelde vroeger buiten met de jongens uit de buurt, bouwde hutten en had kort haar tot mijn 13e. Totdat ik tijdens het lopen van mijn krantenwijk voor de zoveelste keer met "jongeman" werd aangesproken. Ik was het ineens zat, liet m'n haar groeien en ontdekte de leuke kanten van het vrouw-zijn. Nu zou ik niet anders willen. Maar dat geldt niet voor alle mensen. Sommige mensen worstelen met hun sekse. Dat lijkt me ontzettend moeilijk. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen mening heb over de recente genderdiscussie. Ik vind het heel gecompliceerd. Aan de ene kant denk ik heel politiek correct "als iemand ergens last van heeft, passen we dat toch gewoon aan en komen er niet alleen dames- en heren-, maar ook genderneutrale toiletten". Aan de andere kant denk ik dat het maar om een hele kleine groep gaat die hiermee worstelt en waarvoor relatief grote, algemene geldende dingen worden aangepast. Veel mensen zullen "dames en heren" een prettigere aanhef vinden dan het onpersoonlijkere "aanwezigen" of "reizigers".

De discussie over dit onderwerp wordt in de media soms heftig gevoerd. Het snel en anoniem kunnen reageren via social media speelt hierin een grote rol. Ook is er in veel gevallen vooral interesse in fanatieke voor- en tegenstanders en niet in genuanceerde meningen. Dat geeft natuurlijk ook saaiere discussies, als je die beschaafde middengroep aan het woord laat. Ik heb het idee dat er soms, over zulk soort ingewikkelde onderwerpen, eerst een felle discussie in de openbaarheid moet worden gevoerd. Na die discussie is niet alles aangepast. Maar veel mensen hebben zo wel kennisgemaakt met een nieuw onderwerp of andere inzichten. Ik zie het als een golfbeweging, waarbij de golf na de discussie wat hoger is gaan liggen dan aan het begin. Het onderwerp is in elk geval bespreekbaar(der) geworden. En dat vind ik mooi. Het gaat er niet om welke sticker er op de toiletdeur is geplakt. Het gaat er om dat iedereen zichzelf mag zijn, hoe je je ook voelt. En of je in de discussie de verschillen benadrukt, of juist de overeenkomsten.

Martine Eerelman-Hanselman