• A. Hanselman

Bullshit bingo

Iedereen heeft recht op zijn eigen gekke afwijkingen. Zolang ze maar redelijk onschuldig zijn. Vreemde dingen waar je een hekel aan hebt bijvoorbeeld. Zo ken ik mensen die een gruwelijke hekel hebben aan losse knopen, naaktslakken, Pinokkio of natte theezakjes. Zelf haat ik wandelende takken en van die witte strips waar je boterhamzakjes mee dicht kunt maken. Het eerste kan ik nog verklaren, omdat we vroeger die enge beesten vanuit school mee kregen en moesten verzorgen. En dat was bij mij geen groot succes. Maar het tweede... Geen idee waar dat vandaan komt. Misschien moet ik er eens voor in therapie.

Waar ik ook moeite mee heb, zijn clichés, spreekwoorden en vaste uitdrukkingen. Zoals "dat is wel een dingetje", "het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen", "in je kracht staan" en "doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg". Ook het maken van aanhalingstekens met je vingers in de lucht vind ik verschrikkelijk. In vergaderingen komen vaak zulk soort clichés voorbij. Maar daar heb ik op internet een mooi wapen tegen gevonden: bullshit bingo! Ook wel bekend als lulkoek bingo of het wat beschaafdere buzzword bingo. Afkomstig uit de VS. De spelregels: je maakt vooraf een bingokaart met 25 velden, 5 bij 5, met woorden en zinnen waarvan je uit ervaring verwacht dat ze in het overleg langs zullen komen. Je spreekt af wanneer een deelnemer gewonnen heeft. Is het voldoende om 5 vakjes vol te hebben of ga je voor de moeilijkere variant: moet je een rij of kolom vol hebben? Als dat gelukt is, roep je hardop: Bingo! Of voor de lefgozers/-meiden: Bullshit! Uiteraard bestaan er ook apps voor.

Je kunt je misschien al wel een werkoverleg voor de geest halen waar dit leuk zou kunnen zijn. Of een vergadering van de buurtvereniging. Speel het op een saaie verjaardag of tijdens een telefoongesprek met je schoonmoeder. Maar denk ook eens aan de politiek. Een debat in de Tweede Kamer, of dichterbij; een vergadering van de gemeenteraad. Termen die ik alvast op de bingokaart zet: processen stroomlijnen, meerwaarde creëren, transparantie, win-win-situatie, out-of-the-box denken, pro-actief.

Komt u ook meespelen? Gemeenten willen graag meer bezoekers bij hun vergaderingen. De bullshit bingo kan zo voor een mooi stukje burgerparticipatie zorgen. Oeps... Het eerste kruis is al gezet op mijn bingokaart!

Martine Eerelman