• BDU Media

Column In (blijde) verwachting

In (blijde) verwachting

Langzaam maar zeker kwam de uitgerekende datum dichterbij. Het bedje was gespreid. Alle benodigde spulletjes gekocht, kleertjes, jasjes, vlaggetjes. Wachten tot dé datum. Men kon komen controleren of alles klaar was voor het grote moment.

En dan gaat het fout!

Vreselijk natuurlijk voor alle betrokkenen. Of was een van de, ogenschijnlijke gelukkige, partners niet echt toe aan de nieuwe spruit? Is er wellicht sprake van een geplande zwangerschapsonderbreking?

Nee, ik beschrijf geen ernstig en schrijnend persoonlijk leed. Natuurlijk niet! Ik probeer de zeer plotselinge politieke echtscheiding tussen Petra en Jos te beschrijven. Petra van Gemeentebelangen Neerijnen en Jos van Leefbaar Geldermalsen. Een naam voor het kindje was er al, Leefbaar en Lokaal Belang West Betuwe. Maar het kindje zal er nooit komen.

Natuurlijk ben ik er niet bij geweest, maar als het klopt wat ik hoor, lijkt het op zo'n echt politiek spelletje. Een spelletje van een niveau waar alle andere partijen in de nieuwe gemeente West Betuwe (hopelijk) hun neus voor op zullen halen. Bijna alle partijen!

Het lijkt om een discussie te gaan over wel of geen zondagsopenstelling van de winkels in onze nieuwe gemeente. De goede band tussen Gemeentebelangen Neerijnen en de SGP Neerijnen lijkt in het voordeel van de mannenbroeders uit te pakken. Je kunt van de SGP zeggen wat je wilt en dat doe ik dan ook regelmatig, maar politiek bedrijven kunnen ze. Maar dan wel op een manier waar ik helemaal niets mee heb. Zachtjes uitgedrukt.

Goed, de witte campagnejasjes en aanverwante artikelen kunnen naar de AVRI. Wat rest zal vast gaan lijken op een ordinair potje moddergooien. Daarna zullen nieuwe partijen ontstaan, nieuwe namen worden bedacht, sterk op elkaar lijkende partijprogramma's worden geschreven, wonden gelikt, nieuwe vrienden gezocht en gevonden.

Zo gaat dat in de politiek.

Macht willen ze. Niet om het per se voor ons goed te doen, maar veel meer om zichzelf te bevredigen. En voor wethoudersstoeltjes natuurlijk.

En wij, inwoners, willen eigenlijk maar één ding, een gemeentebestuur dat niet tegenwerkt, maar mensen faciliteert, luistert, initiatieven ondersteunt, ja zegt en oplossingen zoekt, samen. Een verenigd West Betuwe, zeg maar.

De kans dat het centrum van Geldermalsen ook op zondag wat leefbaarder gaat worden, is mijns inziens plotseling weer heel klein geworden. Dat hebben de heren en enkele dame achter de schermen vast wel geregeld.

Dat kindje lijkt met het badwater te zijn weggegooid.

Rob van Veen