Column Don Quichot

Nog zo'n drie weken. Drie weken en twee columns!

Ik pak de kans nog maar een keer om te vertellen dat wij op woensdag 21 november naar de stembus mogen. Mogen inderdaad. Een groot goed in Nederland.

21 november de eerste verkiezingen voor onze nieuwe gemeente West Betuwe. Ik zeg onze, maar weet eigenlijk helemaal niet of ik dat wel zo voel.

Ik heb ooit, in 1986, heel bewust voor het dorp Geldermalsen gekozen.

Een dorp, veilig, mooi, een doe-maar-normaal mentaliteit, gematigd progressieve gemeenteraad, betaalbaar huis, een treinstation, kortom een prima plek om met mijn beginnende gezin te gaan wonen.

Van wonen kwam het na een paar jaar tot meedoen. Meedoen in verschillende besturen. Ik ben een Geldermalsenaar geworden! Een soort van dan. Je blijft altijd een beetje import.

En dan beslist de politiek dat het goed is om groter te worden. Samen gaan om een vuist te kunnen maken. Waarom? Of 'ze' hun handen al niet vol hebben aan de 11 van Geldermalsen.

En als je dan zo nodig groter moet worden, waarom dan door samen te gaan met meer van hetzelfde? Waarom niet met Buren en Culemborg? Bijvoorbeeld!

Zou dat iets te maken hebben met achterbannen van sommige partijen? Minder lokaal, minder SGP? Of draaf ik nu weer door?

Onlangs ontmoette ik een aardige vent in ons Cultureel Café. Hij keek mij aan en riep, jij bent toch die columnist? Van Veen? Hij noemde mij Don Quichot. Die man die tegen windmolens vocht. Beetje naïef type. Probeer ik ook een beetje te blijven!

Al snel een gesprek over de politiek, over de beklemmende greep van de SGP en hun bondgenoten.

"Als ze straks nog groter worden zet ik een bord in mijn tuin". Hij meende het echt zag ik.

Of ik mijn best maar wilde doen om te blijven waarschuwen.

Heb hem gevraagd waarom hij niet samen met mij de strijd aan gaat, maar dat durft hij niet, hij voelt zich niet vrij om deze zorgen in zijn omgeving uit te dragen.

Lees deze zin inderdaad nog maar een keer!

Of ik de strijd alsjeblieft wel wilde blijven voeren. Ik heb het hem beloofd. Nog een paar weken en twee columns!

Dus beste lezers van mijn columns, ga alsjeblieft stemmen straks.

Nee, het maakt mij niet uit op wie, stem op wie jij ons dorp toevertrouwd, maar ga stemmen. Alsjeblieft!

Weet dat de achterban van de SGP zeer trouw is met hun bezoek aan het stemlokaal. Alleen veel stemmen op andere partijen kunnen ons losmaken van het juk.

West Betuwe heeft de keus uit een sociaal liberaal blok of een Christelijk blok.

Wij bepalen dat! Voor de toekomst van onze gemeente West Betuwe.

Don Quichot groet u.

Rob van Veen