• Rob van Veen

column Wat drinken?

Tot mijn grote blijdschap hoorde ik dat de Gouwe weer open gaat. Was de Gouden Leeuw mijn stamkroeg? Nee, dat niet, maar het was wel de favoriete plek van velen. Jong en oud. Zo'n plek waar iedereen je kent, naar je geluisterd wordt.

In het kader van mijn columns over 't Roth vroeg ik me af waar de mensen van 't Roth hun biertje of borrel gingen halen. Nu weet ik dat er indertijd veel cafeetjes waren en moest ik opeens denken aan de Gloeiende, café de Gloeiende. De officiële naam was overigens Café de Vriendschap. Ik weet dat deze zaak ooit van de ouders van Dien van Gelderen is geweest.

Even aan Dien vragen dus. En inderdaad, dit café was meer dan 45 jaar de zaak van haar oma. Je kon er natuurlijk wat drinken, maar ook gezellig dansen, biljarten. Later kwam er een automatiek in en weer later kon je er snoep kopen. Hoe ze aan de bijnaam de Gloeiende zijn gekomen wilde ik weten. De opa van Dien zou wel eens 'ijzer heet hebben gemaakt' en zo zou de naam ontstaan zijn. Was hij Smid? Dien weet het ook niet. Als een van de lezers van deze column meer weet houd ik me aanbevolen.

In de tijd dat het loon aan het eind van de week in zakjes werd uitbetaald kwam het regelmatig voor dat een groot deel en soms het geheel direct op ging in de kroeg. Met alle ellende die je er bij bedenken kunt. Een aantal vrouwen kregen het bij de Chamotte Unie voor elkaar dat zij zaterdagmiddag het zakje op konden halen. Niet zonder de nodige ruzies met man lief kunnen wij ons zo voorstellen. Voor mijn boekje over 't Roth ben ik zeer benieuwd naar veel meer van dit soort stamcaféverhalen. Had de Gloeiende dezelfde sociale waarde als de Gouwe. Wie kwamen daar? Welke cafés waren er toen nog meer? Welke problemen leverden de drank op?

Tegenwoordig kunnen wij gelukkig kiezen tussen een van onze heerlijke restaurantjes die het dorp rijk is en voor een drankje en een feestje zijn wij welkom bij bijvoorbeeld Echica, het Pandje en straks dus gelukkig weer bij de Gouden Leeuw. Ik ken gelukkig heel veel mensen en voel me overal op mijn gemak, maar Grand Café Schenkerij de Beurs is wel mijn favoriete plekje.

Ook omdat 'mijn' Cultureel Café Geldermalsen hier iedere vrijdag haar podium heeft. Iedere vrijdagavond live muziek in een zeer prettige huiselijke sfeer. Nog nooit geweest? Probeer het gewoon een keer. Persoonlijk gaat het er bij een bezoek aan een horecagelegenheid om dat je je welkom voelt. Dat ze je kennen. Een soort van thuiskomen iedere keer. Wat drinken?

Rob van Veen