• Rob van Veen

Dag burgemeester

Toch nog onverwachts komt de mededeling dat onze burgemeester, Miranda de Vries, Geldermalsen gaat verlaten. Een paar weken geleden nog werd ze (bijna) unaniem door de gemeenteraad gekozen om Geldermalsen richting West Betuwe te leiden. Uit alle sollicitanten vond de raad haar wederom de beste kandidaat. Iedereen blij, waaronder de burgemeester. Zo leek het toch.

Nu blijkt dat zij een parallel sollicitatietraject liep in Etten-Leur. Natuurlijk doen veel mensen dat. Als je niet weet of de ene sollicitatie succes gaat hebben, houd je alle opties open. Zo werkt dat dus ook bij burgemeesters. Had ik, naïef als ik ben, niet verwacht.

Even terug in de tijd. Wat was ik, maar volgens mij heel Geldermalsen blij met een burgemeester als Miranda de Vries. Wat een energie, wat een fijn en toegankelijk mens. En die koos gewoon voor Geldermalsen. In de jaren die volgden leek het allemaal waar te zijn. Wat een top burgemeester! Tot de periode net voor 16 december 2015. Wat ging het fout! Wat ging er fout? Alles vanuit een goed hart, waar kwetsbare mensen helpen een primaire reactie is, maar verzuimd om de inwoners mee te nemen.

Een politiek automatisme van alle deuren dicht, het stempel absolute geheimhouding er op en niet meer luisteren naar alle adviezen. En adviezen heeft zij gekregen. Van de top van het gemeentehuis zelfs. Ook een beperkt aantal raadsleden heeft het geprobeerd, maar van de coalitiepartijen Dorpsbelangen, SGP en CDA heeft alleen de laatste partij hard op de rem proberen te trappen. De fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen hadden het even later over 'de korte pijn methode'. En de wethouder van de SGP die euforisch werd bij het idee dat hij een heel groot AZC mocht openen. Pas toen het plan van het AZC bekend werd en de verontwaardiging duidelijk

hoorbaar, vond men het luisteren naar de inwoners opeens wel belangrijk. Een deel van Geldermalsen trapte daar echter niet meer in. Hoe het verder ging is algemeen bekend.

Met de absolute voorstanders van een AZC is de relatie later eenvoudig hersteld, met de tegenstanders ervan echter niet. Daar zit het probleem.

Hoezo het vertrouwen is hersteld? Goed, de burgemeester gaat, maar Geldermalsen moet door met haar huidige raadsleden, wethouders en politieke partijen. Aan hen om volgend jaar verantwoording af te leggen! Zij zijn namelijk mede verantwoordelijk voor wat er is gebeurd! En mensen, trap straks niet in die mooie praatjes over gratis parkeren, lagere OZB, woningbouw, plannen voor de jeugd e.d.

Het is goed dat Geldermalsen een nieuwe burgemeester krijgt en ik wens Miranda in Etten-Leur een veel betere gemeenteraad en bovenal wethouders met bestuurlijke kwaliteiten.

Beste Miranda, al het geluk van de wereld én heel veel succes en plezier bij je nieuwe klus.

Dag!

Rob van Veen