• Rob van Veen

Dag Geldermalsen, hallo West Betuwe

Inmiddels is de Gemeente Geldermalsen alweer een maand dichterbij haar einde. En dat merk je ook. Ik hoor dat commissievergaderingen worden afgelast omdat er geen onderwerpen zouden zijn. Is de gemeente Geldermalsen helemaal af dan? Of gaan 'wij' gewoon niets meer besluiten en alles doorschuiven naar West Betuwe? Maar goed, beter niet vergaderen dan er een poppenkast van maken zoals onlangs in Neerijnen. De raadsleden van Gemeente Belangen Neerijnen lieten verstek gaan omdat er al jaren niet naar ze geluisterd zou zijn. Kom op zeg, doe gewoon je werk.

Het West Betuwe beraad vergadert overigens wel lekker door. Daar werd vorige week 'besloten' dat het ambtenarenapparaat van de gemeente West Betuwe in Geldermalsen gehuisvest gaat worden.

Of de gemeenteraad straks op een vaste plaats gaat vergaderen of dat het een rondreizend circus gaat worden moet later besloten worden. Wordt Geldermalsen niet de vaste plek voor de raad dan zou het kunnen gebeuren dat de huidige raadszaal verbouwd gaat worden tot kantoor voor een deel van de ambtenaren. Indien de raadszaal in ere wordt gehouden dan denkt men er over om Kuipershof 4 (het oude waterschapsgebouw) weer in gebruik te gaan nemen.

Waar geopperd wordt om het oude politiebureau van Geldermalsen ook voor gemeentedoeleinden te gaan gebruiken, proberen politici uit de gemeente Lingewaal om het oude stadhuis van Asperen aan te houden als rustieke

trouwlocatie. Ja, het mag allemaal wat kosten. Loslaten is ook niet makkelijk!

Goed, het gemeentehuis van Geldermalsen blijft dus ons gemeentehuis, maar aangezien onze raadsleden er best heel goed in zijn om genomen besluiten weer ter discussie te stellen, geef ik nog geen garantie. Het is aan de

voorzitter hoe hij omgaat met dergelijk wispelturig gedrag. Ik ben sowieso heel benieuwd naar de werkwijze van onze nieuwe burgemeester.

De rest van de keuzes staan nog open, maar ik durf wel een voorspelling te doen. Geldermalsen is straks gastheer van zowel ambtenaren als gemeenteraad. Kuipershof 4 komt erbij, het stadhuis van Asperen gaat het niet redden en het politiebureau ook niet. Resultaat, na al die zogenaamde burgerconsultaties zal de gemeente Geldermalsen straks gewoon gemeente West Betuwe heten.

Enige verschil, geen 11 dorpenspel meer, maar een 26 dorpenspel. Gezellig toch?

Nu nog een goede gemeenteraad, een coalitie die ruimte biedt aan alle inwoners en ondernemers, een burgemeester die de energie en het persoonlijke van Miranda de Vries heeft, maar minder de drang heeft om niet functionerende wethouders de hand boven het hoofd te houden. Ik kom hier in volgende columns natuurlijk nog uitgebreid op terug.

Dag Geldermalen, hallo West Betuwe.

[Rob van Veen