De energieslurper

Is het je wel eens opgevallen dat sommige afspraken je energie kosten en dat je van andere juist energie krijgt? Soms kun je er niet precies de vinger op leggen waarom je bekaf thuiskomt van die ene afspraak en energiek van een andere. Of waarom je zo tegen een bepaalde bijeenkomst aan zit te hikken. Ik was me er in ieder geval niet zo bewust van. Totdat iemand tegen me zei dat ze soms bepaalde mensen en situaties vermeed, zeker als ze niet zo lekker in haar vel zat, omdat die haar zoveel energie kostten. Sindsdien ben ik er meer op gaan letten en ik kom ze ook wel eens tegen; de energieslurper.

Ik ben er na die eye-opener meer over gaan lezen, want het begon me te fascineren. Waarom krijg je van de ene persoon energie en lijkt het bij een ander juist spontaan weg te vloeien? Energieslurpers zijn aan meerdere dingen te herkennen. Ze hebben het in de eerste plaats meestal over zichzelf. Verder hebben ze bijna nooit iets leuks te vertellen, ze klagen veel, vinden dat niets aan hen ligt en keuren meestal nieuwe dingen of ideeën af. Zelfreflectie en relativeringsvermogen zijn niet hun sterkste eigenschappen. Als je er gevoelig voor bent, kun je doodmoe uit een overleg of date met hen komen. Zowel geestelijk als lichamelijk. Ik denk dat dit voor veel mensen best herkenbaar is. Ook begreep ik dat je, als je veel last van een energieslurper hebt, je voor kunt stellen dat er een denkbeeldige muur of een schild tussen jou en de ander staat. Geen idee of het werkt. Ik schiet dan een beetje door met beelddenken en zie die ander voor me als een soort spons, soms zelfs als Spongebob uit de tekenfilm, waar alle energie naartoe wordt gezogen. Een spons met een gapend zwart gat. En ik sta verborgen achter zo'n groot Asterix en Obelix-schild om mijn energie te bewaken.

Energieslurpers komen het meest voor op plekken waar je ze niet of lastig kunt vermijden. Want meestal zijn het geen mensen die je zelf opzoekt. Denk maar aan je werkomgeving, je opleiding of verplichte bijeenkomsten. Ontlopen kan dan misschien niet, maar je kunt het contact wel doseren of zorgen dat er meer mensen bij zijn, als een soort buffer of afleiding. En misschien moet je ze ook niet meteen uit je leven verbannen. Want het is voor de energieslurper zelf ook niet leuk om zo in het leven te staan, lijkt me. Voor sommige mensen is het leven ook niet licht. Ze kunnen wel wat positivisme gebruiken. Want een positieve omgeving is belangrijk, voor iedereen. Dat zit niet alleen in de mensen om je heen, maar ook in sfeer, in een prettige ruimte, in kleur, spullen of muziek waar je vrolijk van wordt. Probeer jezelf zoveel mogelijk te omringen met mensen, plekken en dingen waar je blij van wordt. En geef dat ook verder door. Gooi je energie in de strijd. Lach naar de wereld en de meeste mensen lachen terug. En anderen denken waarschijnlijk dat je knettergek geworden bent. Maar dan hebben zij ook weer iets om te lachen.

Martine Eerelman