• Arthur Hanselman-Eerelman

De kracht van humor

Soms hoor je dingen over jezelf die je wel weet, maar waar je niet bewust bij stil staat. ,,Jij zet regelmatig humor in als middel", werd me laatst op mijn werk in een coachinggesprek verteld. En ik was nog maar net binnen. Niet dat ik daar moppen aan het tappen was en dat degene met wie ik het gesprek had, schaterlachend onder tafel lag. Ik houd helemaal niet van moppen. Ik kan ook niet tegen slapstickfilms, gênante verborgen-camera-programma's of van die toneelstukken met ingeblikte lachsalvo's. Daar krijg ik kromme tenen van. Maar ik hou wel van woordgrappen, droge humor, zwarte humor, absurde Monty Python-achtige gein en op z'n tijd van schuine woordspelingen. Op mijn werk maak ik regelmatig een (althans in mijn ogen) grappige opmerking, bijvoorbeeld om overleggen wat luchtiger te maken. Dit deed ik tot voorkort onbewust. Maar sinds die uitspraak ben ik mij er bewust van. Meestal werkt het en zorgt het voor een goede sfeer. En soms kijken mensen me raar aan en weet ik dat ik beter m'n mond had kunnen houden.

Humor heeft veel kracht. Het kan moeilijke situaties of problemen relativeren. Lachen is goed tegen stress, het ontspant je lichaam en je geest. Kinderen schijnen veel vaker te lachen dan volwassenen. Misschien moeten we een voorbeeld aan hen nemen. Humor is een uitlaatklep voor emoties, die soms dichtbij elkaar liggen. Met een lach en een traan; heel cliché, maar het is wel waar. Ook kun je met humor op een luchtige en speelse manier grenzen aftasten. Kan ik dit hier wel zeggen? Wat voor taalgebruik past in deze omgeving? Als je merkt dat je opmerking niet op prijs wordt gesteld, kun je altijd nog snel "grapje!" roepen.

Humor is ook vaak een feest van herkenning. Met mensen met soortgelijke humor, bouw je makkelijker een band op. Noodzakelijk is het niet, maar het helpt wel. Ik zou niet graag samen met iemand zijn die een heel ander gevoel voor humor heeft. Gelukkig kunnen mijn man en ik elkaar daar prima in vinden. Ook onze meiden zijn behoorlijk grappig, vinden wij. De oudste onder andere met knap gevonden en subtiele woordgrapjes en de jongste met 'over de top' theatrale en grappige acties en verhalen. Ook doen ze soms aan volkomen absurde gekken-bekken-trekkerij aan tafel, waaraan we met het hele gezin meedoen. Het is leuk als je eigen kinderen helemaal dubbel liggen van de grapjes die je als vader of moeder maakt. Aan je kinderen heb je een dankbaar publiek. En aan je eigen man vaak ook. Er zijn natuurlijk wel verschillen; zo zijn er een aantal comedyseries die hij erg leuk vindt en die ik écht niet kan aanzien. Bovendien zegt hij af en toe dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben. Maar ik denk dat hij dan een grapje maakt.

Martine Eerelman-Hanselman