• Martine Eerelman-Hanselman

    A. Hanselman-Eerelman

Dingen die ik niet snap

Ik heb al eens eerder geschreven over dagelijkse dingen waarover ik me verbaasde. Dat is al bijna twee jaar geleden en intussen heb ik weer aardig wat kleine verwonderingen opgespaard.

Dingen die ineens 'in' zijn. Staan de hebbedingen-winkels en het internet plotseling vol met spullen met een avocado of een lama erop. Of is het nou toch een alpaca? Telefoonhoesjes, servetten, glazen, T-shirts. Waarom nou juist die dingen? Waarom geen peer of een koala? Of zijn die al geweest? Wie bedenkt dit? Is het een weloverwogen keuze van een ontwerpbureau dat zich speciaal bezighoudt met het knuffelgehalte van dieren en fruit of slaan ze gewoon een boek over de natuur open, prikken ze iets op die willekeurige bladzijde en printen ze dat vervolgens overal op?

Waarom is er geen universele de-beste-wensen-voor-het-nieuwejaar-code voor op het werk? Wie zoen je wel of niet? En als je zoent, begin je dan links of rechts? Het kan zo ongemakkelijk zijn als je daar verschillend over denkt. Een voorstel: twee keer knipperen met je ogen of een keer hard op de grond stampen betekent wel zoenen. Een ver uitgestoken hand betekent juist van niet. Of verzin iets anders, als iedereen maar dezelfde code gebruikt.

Ik bespeur een opkomst van gekke drankjes. Zoals groene thee met citroenrasp, melisse, gember en agavesiroop. Gewoon op de grotere stations te koop. Als je toevallig nou net daar trek in zou hebben bij vertraging. Volgens mij betaal je wel minstens 50 cent per toevoeging, al is het maar een druppel of een flintertje. Een flesje water is veel goedkoper. En misschien ook wel lekkerder.

Ik snap veel soorten speelgoed niet, die toch heel populair zijn. Zoals spinners, squeezies en een eenhoorn die slijm poept. Waarom? Wat is er leuk aan, wat is het nut? En waarom ligt ook ons huis er vol mee (behalve dan die eenhoorn, want die is belachelijk duur, tot verdriet van onze dochters)?

Ik heb ontdekt dat ik een speciale luisterhouding heb. Als mensen lang aan het woord zijn, bijvoorbeeld bij toespraken of lessen, hou ik mijn hoofd schuin naar links. Waarom? Zou ik dan beter kunnen horen? Of val ik bijna in slaap en wil mijn hoofd een kussen raken? Sinds ik dat heb opgemerkt, heb ik ook wel eens naar rechts buigend geprobeerd te luisteren, maar dat zat helemaal niet fijn. Mocht het je een keer opvallen: zet mijn hoofd maar voorzichtig recht. Dat is vast beter voor mijn nek. Of hou gewoon op met praten.

Waarom bestaan er heel veel 'Dagen van'? Zoals de Dag van de Chocolademousse (3 april) en de Doe Eens Vriendelijk Dag (17 februari)? Mag je buiten die dagen niet vriendelijk zijn of geen chocolademousse eten? En wat is erger van die twee? Vergeet vooral de Dag van het Naakt Tuinieren niet. Deze is gelukkig pas in warmer tijden, op 4 mei. Pas wel op met de heggenschaar.

Ik vind het leuk om me te verbazen en me vragen te stellen over van die dagelijkse dingen. Aanvullingen en antwoorden op deze kleine verwonderingen zijn dan ook van harte welkom.

Martine Eerelman-Hanselman