• Rob van Veen

Een jaar

Wat is een jaar nu eigenlijk? Ze gaan meestal snel voorbij. Ik zie nu foto's voorbij komen van de tijd dat je gewoon nog bij ons was. De laatste foto's zijn van vorig jaar 16 december. Samen met kleinzoon Jack. Voorlezen op de bank. Drie dagen later... niets, helemaal niets, wees er op.

Wat is een jaar nu eigenlijk? Ze gaan meestal snel voorbij. Tot het afgelopen jaar. Van een druk, maar 'soort' van zorgeloos leven naar de hel op aarde.

Wat zijn er veel mensen die jou missen. Wat heb jij een liefde nagelaten. Er zijn gelukkig veel mensen die ons hebben gesteund. De meeste nu nog steeds, maar ik hoor ze langzaam maar zeker wel. Van die goed bedoelde adviezen…

Ik heb me niet verstopt, meestal dan, ben verder gedaan, ogenschijnlijk normaal. Heb vast mensen teleurgesteld door tekort te schieten bij mijn sociale 'verplichtingen'. Ik heb niet altijd de telefoon opgenomen, niet altijd teruggebeld. Buiten de deur een rechte rug, een soort van glimlach, mijn dingen doen, maar echte vrienden zien de pijn in mijn ogen. Thuis, altijd zelf het licht aan doen, de kachel. Wat moet ik nu weer eten? Koffie? Moet je wel even opstaan Rob.

Eenzaam!

Ik ben niet zielig, ik ben als velen. Ik ben wel verdrietig. Verdrietig omdat jij er niet meer bent. Jij die mij écht kende. Jij kende mijn trots, mijn passie, mijn pijn, mijn onzekerheden, mijn angsten en hoe ik daar mee om ga. Jij kende mijn littekens, jij accepteerde mij zoals ik was, jij nuanceerde mij. Jij was trots op mij! Wij waren echte vriendjes. Konden goed onze eigen dingen doen, maar 's avond altijd samen dat glas wijn. Ik zal jouw gedachtegoed, jouw geschiedenis, jouw strijd, jouw trots, jouw doorzettingsvermogen, jouw onvoorwaardelijke liefde doorgeven aan onze kleinkinderen. Ze zullen je niet vergeten, ze zullen je leren kennen. Ik ben niet de enige die verdrietig is. Ik weet dat en het is mij niet gelukt om daarin altijd helemaal ondersteunend te zijn. Ik neem dat mezelf kwalijk.

Jij bent er niet meer. Ik moet door, of ik nu wil of niet. De kerst staat voor de deur. Een aantal van jouw dierbare tradities zetten wij natuurlijk gewoon voort. Je zal daarom gewoon bij ons zijn. We zullen proosten, we zullen lachen en we zullen huilen.

Ik wens jullie allemaal hele mooie feestdagen. Geniet van elkaar. Wees aardig. Niets is vanzelfsprekend!

En dan richting einde jaar. Wat is een jaar nu eigenlijk? Ze gaan meestal snel voorbij.

Rob