• Jan Willem Keij

Een uurtje

Vorige week besloten om de stap richting gemeentehuis maar weer te maken. Op de agenda van de commissie samenleving o.a. de cultuurnota en daar ben ik als voorzitter van het Cultureel Café natuurlijk in geïnteresseerd. Ik heb het al met al een uurtje volgehouden. Een bijzonder uurtje wethouder Wiendels. Zeg maar.

De wethouder kwam tijdens de mededelingen met de uitslag van het onderzoek naar de infill van kunstgrasvelden. Zijn conclusie is dat er praktisch geen gezondheidsrisico zijn. Praktisch geen! Hij vertelde het op zo'n ouderwets geruststellende toon dat je nekharen automatisch omhoog schieten. Een "Colijntje" zeg maar, voor de iets oudere lezers onder jullie.

Kort daarna alle lof voor dezelfde wethouder of eigenlijk voor zijn ambtenaren voor de voorliggende cultuurnota. Prima stuk, fris en kansen biedend aan het culturele veld. Jammer dat één van mijn favoriete raadsleden, Hettie Markenhof van Dorpsbelangen wel heel opzichtig bezig was om de persoonlijke hobby van haar collega Rutger van Stapershoef binnen de werking van deze cultuurnota te krijgen. Ik weet het € 50.000,00 is natuurlijk een interessant potje, maar beste Hettie, de wielerronde van Rhenoy is toch echt een sportevenement. Daar hebben jullie toch andere middelen voor gereserveerd? Of is dat potje helemaal opgegaan aan vier veel te dure kunstgrasvelden? Het was net of de, een paar jaar geleden als 'grap' aangekondigde, nieuwe politieke partij van Kees Blom en Arthur Hanselman, de PvhE oftewel de Partij voor het Eigenbelang stiekem de raad was binnengeslopen.

Wat mij verder nogal stoorde tijdens genoemde commissievergadering was de afwezigheid van zowel de VVD als lijst van Vrouwerff. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je als raadslid niet kunt, maar daar heb je toch plaatsvervangers voor? Nu laat je al je kiezers gewoon in de kou staan. De gemiddelde VVD stemmer is al niet zo van het uitgeven van maatschappelijk geld en nu gaat er gewoon een raadsvoorstel t.w.v. € 50.000,00 per jaar als hamerstuk naar de raad. Of gaat de VVD daar de commissie overdoen? Dit ondanks de afspraak dat een discussie die in de commissie is gevoerd niet nog eens overgedaan mag worden in de raad. Dan moet je maar aanwezig zijn. Ik hoop maar op de strakke hand van de voorzitter.

Een uurtje politiek theater was voor mij nu de limit én het signaal om terug te keren naar mijn eigen werkelijkheid.

Vanaf deze plaats wil ik jullie graag bedanken voor de enorme hoeveelheid aan positieve reacties op mijn vorige column. Die column met de titel 'Vanzelfsprekend' heeft gelukkig impact gehad. Nu maar hopen dat mijn boodschap iets langer dan een paar weken haar werk mag doen.

Hoe belangrijk wij alles ook proberen te maken, het gaat vaak om wat er gebeurt in dat ene uurtje.

Rob van Veen