Geef eens een compliment!

Ik had laatst een opening van een nieuwe tentoonstelling op mijn werk. Ik had hier een beetje impulsief op de dag zelf nieuwe kleren voor aangeschaft. Het was uitverkoop en ik had niet veel nette dingen meer in de kast hangen en ach… alle redenen om te shoppen moet je in mijn ogen aangrijpen. Ik draag bijna nooit een rok of jurk, zeker niet naar mijn werk. Maar nu wel, het was nog mooi nazomerweer en ik had een set in knalblauw aangeschaft.

Ik kreeg er best wat complimenten over. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar om een van die complimenten moest ik wel lachen. ,,Wat zie je er mooi uit vanavond. Dat ben ik niet van je gewend." Een compliment geven en het daarna meteen weer teniet doen. Best knap. Het werd hakkelend nog een beetje bijgestuurd. Tijdens je werk heb je meestal niet zulke nette kleren aan." Het was aardig bedoeld. Het kwam er alleen een beetje rottig uit.

Maar complimenten geven kan ook best lastig zijn. Terwijl het zo leuk is; je krijgt er energie van en het levert een goede sfeer op. Je wordt er blij van. Dat geldt voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Complimenten laten waardering zien en dat is iets waar iedereen behoefte aan heeft. Want mensen willen gezien en erkend worden. Thuis, bij vrienden, maar ook op je werk of bij vrijwilligersklussen; het werkt overal. Gebrek aan waardering op het werk schijnt een van de grootste oorzaken van ziekte en vertrek van medewerkers te zijn. Complimenten op het werk geven ook het idee dat je met iets zinnigs bezig bent. En dat is wel fijn, een zinvol gevoel, met al die uren en energie die je in je werk stopt.

Niet alleen complimenten geven, maar ook ontvangen kan ook best lastig zijn. Je kunt je soms overrompeld voelen als je een compliment niet aan ziet komen en antwoordt dan bijvoorbeeld bescheiden ,,Ach, het was in de uitverkoop." ,,Niets bijzonders hoor." ,,Dat hoort gewoon bij mijn werk." ,,Dat kan toch iedereen." Of moet je meteen een compliment teruggeven? ,,Jij ziet er ook goed uit vanavond." Dan wordt het een soort uitwisseling. Gewoon antwoorden ,,bedankt, leuk dat je dat zegt" voldoet meestal wel. Ook complimenten op een goede manier in ontvangst nemen, is een kwestie van oefenen. Ik vind dat best lastig en wacht vaak op de 'maar' die op complimenten kan volgen. ,,Leuke column. Vlot geschreven. Maar er mag wel wat meer humor in."

Je hebt voor alles wel een dag, uiteraard ook voor complimenten. De Nationale Complimentendag is pas weer op 1 maart. Maar wacht niet tot volgend jaar, want voor die tijd kun je al heel veel complimenten geven aan de mensen om je heen. Probeer het eens en maak een ander en jezelf blij.

Martine Eerelman-Hanselman