• A. Hanselman

Geniet ervan!

Het schoot met Pasen, natuurlijk een religieus feest, even door mijn hoofd: ik ben niet gelovig opgevoed. Maar ik denk dat er 'deep down' eerder een gereserveerde calvinist dan een gezellige katholiek in mij zit. Of misschien is het mijn halfbloed-Groningse doe-maar-gewoon-achtergrond. Dat idee krijg ik in elk geval als ik merk hoe ik reageer op de veel geuite wens: "Geniet ervan!" Je moet steeds maar genieten. Van de gekste dingen. Maar vooral in de horeca. Ik word er zo moe van. Als ik naar een sterrenrestaurant ga voor een veel-gangendiner, vind ik het een terechte opmerking. Je besteedt er dan tijd, aandacht en vooral veel geld aan. Maar bij een kopje koffie of een broodje dat je snel op het station of bij de benzinepomp haalt... Of je daar nou echt van geniet? Soms is dat meer een soort noodzakelijk kwaad, om wakker te worden of om snel je maag te vullen. Het wordt dan zo'n lege wens, een beetje een dooddoener. Maar soms moet je best creatief zijn om iets anders te verzinnen, merk ik. Het sluipt in je systeem. Stel, er gaat iemand op je werk met vakantie, of met pensioen. Wat zeg je dan? Bijna iedereen heeft het over genieten. Van je vrije tijd. Ik hou het meestal maar op "veel plezier!"

Ik erger me ook regelmatig aan al die dingen die "een beleving" moeten zijn. Ik kreeg laatst voor mijn verjaardag een lekkere luxe pot body crème. Heerlijk. Daar zat ook een dik tijdschrift bij met de titel 'Express your soul', waardoor het waarschijnlijk een beleving moet worden. Met "mooie, authentieke verhalen over bijzondere mensen die met hun ziel hun stempel drukken op alles wat ze doen. Laat je door hen inspireren." Volg eens wat vaker je intuïtie en je ziel, was de wijze raad die in de inleiding stond. Sorry? Ik wil me gewoon lekker insmeren met crème. Daar hoef ik geen levenswijsheid bij. Ik denk dat het blad bij de meeste mensen al snel op de oud papier stapel terechtkomt, of onderin de kattenbak. En dat de meeste kopers liever een iets goedkoper product zouden willen hebben dan een - in mijn ogen - vaag tijdschrift.

Ook in musea en bij andere culturele uitingen kom je het belevings-idee vaak tegen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben juist een groot voorstander van allerlei activiteiten voor een breed publiek. Hoe meer mensen in aanraking komen met kunst, erfgoed en cultuur, hoe beter. Maar een cultuuruiting zoals een goed concert of een mooi schilderij, mogen van mij ook zonder te veel poespas op zichzelf staan.

"Geniet ervan" of het vooraf verwoorden van "de beleving", dekt voor mij de lading niet. Ik maak zelf wel uit of ik ervan geniet en hoe ik het beleef. Gewoon in mijn hoofd. Liefst met mensen die mij nabij staan. Dus al hoop ik dat u van deze column heeft genoten; ik zal het u niet van tevoren wensen. Dat maakt u zelf wel uit.

Martine Eerelman- Hanselman