• Rob van Veen

Het laatste woord

In september 2015 mocht ik mijn eerste column schrijven voor Nieuwsblad Geldermalsen. Titel 'de ECG-affaire'. De Pluk, zoals wij het heden ten dage noemen. Ik weet het nog goed. Net de lokale politiek vaarwel gezegd, maar toch de drang om te blijven waarschuwen. Waarschuwen voor het spel dat gespeeld wordt. Ook in Geldermalsen inderdaad.

Veel columns over de politiek mogen schrijven. Columns waarvan de inhoud door velen herkend werd, gezien de reacties die ik zomaar kreeg op straat. Reacties van mensen die ik niet ken, maar die mij gewoon bij naam noemden. Dat was best gek in het begin, maar ja, met je foto en naam iedere twee weken in de krant gaan staan, betekent dat je aanspreekbaar wordt. Prima!

Prachtige ontmoetingen hierdoor.

Mensen die mij benaderden of ik hun ergernis met 'het gemeentehuis' ook eens aandacht kon geven. Deze input heb ik soms verwerkt, maar over de inhoud van mijn columns was er maar één de baas en dat was ik. Wat sommige raadsleden ook hebben geprobeerd bij de redactie. Nogmaals bedankt Louis. Bedankt voor die onvoorwaardelijke vrijheid!

Daarnaast ben ik ook zo vrij geweest om mijn grote verdriet met jullie te delen. Het heeft mij geholpen. Bedankt voor jullie steun! Mijn eerste column na het overlijden van Lia kreeg de titel 'vanzelfsprekend'. De boodschap was dat niets in het leven vanzelfsprekend is en dat wij iedere dag om moeten kijken naar onze naasten. Wees gewoon goed voor elkaar. Het kan zomaar afgelopen zijn. Wat een mooie en waardevolle reacties en gesprekken heb ik daardoor mogen ontvangen en meemaken. Vreemden die mij hun verhaal mede daardoor durfden te vertellen. Hun dank voor mijn kwetsbaarheid. Natuurlijk ook een enkeling die vond dat ik mijn ellende maar voor mezelf moest houden. Ieder zijn manier, dacht ik dan.

Bedankt voor het lezen, het luisteren, het vertellen, de ontmoetingen.

De laatste periode heb ik proberen te wijden aan het mooiste buurtschapje van Nederland, 't Roth in Geldermalsen. Ook hier van die heerlijke gesprekken met echte mensen. Die gesprekken en verhalen gaan door, maar zullen vanaf nu alleen op de Facebookgroep van 't Roth gedeeld worden.

Inderdaad, dit is mijn laatste column voor het Nieuwsblad Geldermalsen. Ons aller 'Koetjong'! Een begrip in West Betuwe. 

Waarom ik stop? Onlangs kreeg ik het inzicht dat dit het moment is na bijna 4 jaar. 

Voor die enkeling die denkt dat ik iets tegen het geloof heb omdat ik nogal eens kritisch ben geweest op de SGP, het inzicht kreeg ik tijdens een mooie evangelische kerkdienst.

Laat dat woord maar de laatste zijn.

Rob van Veen