• Rob van Veen

'Het zijn ook maar mensen'

Ik weet het, ik ben nogal eens kritisch op de politiek. Een twitteraar omschreef mijn natuurlijke strijd tegen de betutteling van de SGP vorige week zelfs als een soort fobie. Ik heb hem gelijk gegeven, omdat het waarschijnlijk waar is.

Kap er toch eens mee! Niemand, lees niemand, legt in Nederland iemand iets in de weg om welk geloof dan ook te belijden. En zo hoort dat ook. Vrijheid van godsdienst staat niet voor niets in onze grondwet. Daar tegenover staat natuurlijk nergens dat je je geloof aan een ander op moet dringen. Sterker nog, dat zal zelfs direct in gaan tegen de vrijheid van godsdienst waar ons land groot mee is geworden. Vrijheid om te geloven moet natuurlijk gelijk staan aan vrijheid om niet te geloven. Laat iedereen vrij om te geloven waar die persoon de meeste kracht en steun in vindt. En ook hoe en wanneer hij/zij dat wil doen. Tijd en plaats ongebonden geloven.

De één doet het in een kerk, een ander in een moskee, weer anderen doen het in alledaagse dingen en weer anderen doen het helemaal niet. Dat maakt Nederland nu zo mooi. Een land om reuze trots op te zijn!

Die vrijheid beste SGP'ers! Er is dus geen enkel grondwettelijk recht om je eigen geloof, je eigen God boven die van een ander te stellen.

Nogmaals, ik ben kritisch op de politiek. Zeg maar hard op de inhoud en voor zover mogelijk zacht op de persoon. Of het moet een dusdanig grote inbreuk op mijn grondwettelijke vrijheid doen dat ik wel genoodzaakt ben om voor mezelf op te komen. En voor jullie. Het is toch niet zo moeilijk om iedereen op een vrolijke en respectvolle manier naast elkaar te laten leven. De één gaat zondagochtend naar de kerk, een ander slaapt uit of gaat lekker wandelen met het gezin. Of doet de wekelijkse boodschappen, omdat de zaterdag natuurlijk weer vol zat met alle sportactiviteiten van de kids of misschien moest je nog wel even wat werk afmaken. Tijd en plaats ongebonden werken. Ik doe het al jaren en het bevalt mij prima.

Kortom, laat elkaar vrij en houd rekening met je buren.

En die politici waar ik het steeds over heb kom ik gelukkig ook buiten de raadszaal tegen. Een aantal dan. Hebben wij hele mooie persoonlijke gesprekken. Drinken wij een biertje. Met of zonder bitterbal.

Het zijn ook maar mensen. Mensen waar ik veel respect voor heb. Ze doen het toch maar mooi. Voor ons allemaal. En een enkeling voor zichzelf ;-)

Rob van Veen