Impliciet of Expliciet

Het is fijn als mensen, instellingen, overheden of bedrijven goede dingen doen. Als ze zich nuttig maken in de maatschappij. Als ze oog hebben voor hun omgeving, voor de leefbaarheid en hun medemens. Maar moeten ze zich daarvoor per se publiekelijk op de borst kloppen? Wat zijn we toch een bijvriendelijke, groene gemeente. En ook nog duurzaam, klantvriendelijk, klimaatneutraal en genderneutraal. Het komt in mijn ogen heel erg wc-eend-achtig over. Dat schoonmaakmiddel had ooit de geweldige reclameslogan Wij van wc-eend adviseren wc-eend. Kijk ons eens goed zijn.
Dit geldt niet alleen voor bedrijven en gemeenten, maar ook voor individueel gedrag. Als je op Facebook laat weten dat je een bedrag hebt gedoneerd aan het goede doel, of een petitie hebt ondertekend, wil je dan anderen op het idee brengen om dat ook te doen? Om dat goede doel te ondersteunen? Of wil je eigenlijk aan iedereen laten zien: Wat ben ik toch een betrokken mens. Zo empathisch en aardig.
Ik vraag me ook af of altruïsme wel echt bestaat. Altruïsme is het tegenovergestelde van egoïsme. Belangeloos handelen voor een ander. Onbaatzuchtig. Ik denk dat je altijd iets doet, omdat je er iets voor terugkrijgt. Niet per se in materiële zin, dat kan ook een goed gevoel zijn. Of eer, aanzien, of het feit dat mensen je aardig vinden. Hier is trouwens een hele leuke aflevering van de tv-serie Friends over.

Ik vraag me al een tijdje af waarom je kennelijk vaak letterlijk moet zeggen wat je voor goeds doet. Mag het niet gewoon blijken? Hoop je er persoonlijke karma-punten mee op te strijken? Een plek in het hiernamaals? Of wil je meer klanten, inwoners, sponsors of volgers?
Praat er niet over, maar doe het gewoon. Geen woorden maar daden. Zorg dat mensen het merken, als je iets goeds doet. Zonder dat je het vertelt.
Dit advies is waarschijnlijk te herleiden naar mijn opvoeding. Ik ben gewend aan nogal impliciete normen en waarden. Dingen die ik heb meegekregen zonder dat ze letterlijk benoemd werden, ze schemerden meer tussen de regels door. Zoals: iedereen is gelijk; oordeel niet te snel; bied een luisterend oor; wees anderen niet tot last.
Zo, heb ik toch even lekker op kunnen scheppen over hoe goed ik in het leven sta. Met al mijn normen en waarden. Dat is vast een goede boost voor mijn karma. Tien punten erbij!

[Martine Eerelman - Hanselman