• A. Hanselman

Januari-blues

Ik vind januari de saaiste maand die er is. Het begin van de maand is nog wel ok. Alles is weer normaal na die hectische decembermaand vol feestdagen. Best even lekker. Maar dan... kou, veel grijs weer, het besef dat de komst van de lente nog heel lang duurt. Ik snap wel dat Blue Monday, kennelijk de meest deprimerende dag van het jaar, in januari valt.

Helaas zie ik niet alleen in januari maar ook in de andere maanden best wat mensen die zacht gezegd niet lekker in hun vel zitten. Opvallend vind ik dat dit vrij veel vrouwen zijn van een jaar of 30, 40. Vaak ligt dit denk ik aan een combinatie van factoren, in privésituatie en werk. Maar, even wat psychologie van de koude grond, ik denk dat het probleem ook vaak diep in de mens zelf zit. Met de neiging tot perfectie, de drang om alles in de hand te willen hebben. Het gaat vaak om controle.

Om het even bij de dames te houden: hoe kun je nou de perfecte vrouw, moeder, vriendin en dochter in één zijn? En dan ook nog je werk geweldig doen, je huis eruit laten zien als in vt wonen, sporten voor je conditie en je lijn, een studie volgen, alle nieuwe series op Netflix kennen en ook nog hippe cocktails of verantwoorde smoothies drinken met je vriendinnen? Volgens mij is dat een onmogelijke opgave. Tenzij je in een soapserie woont of heel veel geld hebt om een legertje nannies, personal assistents en trainers in te kopen.

Ik heb uiteraard geen oplossing. Was het maar waar, want ik zou iedereen graag gelukkig zien. Maar ik denk wel dat veel mensen heel streng zijn voor zichzelf. Is het wel zo erg als je huis niet helemaal opgeruimd is? Kun je samen voor de tv ploffen of moet eerst de wasmand leeg zijn? Heb je die drukke baan voor jezelf of voor de buitenwereld? Is er weleens iemand die tegen je zegt dat je echt vaker moet schoonmaken, ook achter de verwarming moet stofzuigen, meer moet gaan sporten of promotie moet maken? Of ben je dat zelf? (Als het wel iemand anders is: direct ontvrienden, negeren of buiten de deur zetten!) Je bent meestal zelf je ergste vijand.

Mijn ongevraagde, maar gratis, advies: wees lief voor jezelf. Relativeer. Geef jezelf het advies dat je ook aan een vriend of een familielid zou geven. Dat is volgens mij vaak aardiger dan wat je tegen jezelf zegt. En volg dat advies ook op. Ik ben benieuwd of we daar met z'n allen misschien iets blijer van worden. Dat zou deze saaie maand goed kunnen gebruiken.

Martine Eerelman