• Rob van Veen

Kwartetten

Het lijkt er soms op dat de politiek van Geldermalsen een sabbatical heeft opgenomen. Van een jaar!

Als het gaat om de gemeente Geldermalsen. Voor West Betuwe doen ze natuurlijk wel hun best. Alhoewel, ik hoor inmiddels zéér verontrustende geluiden.

Na het afzeggen van commissievergaderingen volgt automatisch een streep door de gemeenteraadsvergadering.

Als de politiek niets meer te vertellen heeft, moet je als 'politiek' columnist wel uitwijken naar Den Haag. Voor een keertje dan.

Daar lijkt het nieuwe kabinet te zijn begonnen met het ooit door Wouter Bos geïntroduceerde kwartetten.

Mag ik van jullie voldoende stemmen voor de donorwet, dan krijgen jullie één van onze kroonjuwelen, het referendum.

Zijn jullie ook zo benieuwd welke kaart er straks ingeruild gaat worden voor het dossier voltooid leven?

Wat een ongeloofwaardige partij is D66 geworden.

De Haagse afdeling dan. Met Pechtold als een soort van sjofele handelaar in jaren-'60-auto's.

Je zult maar net 30 jaar geworden zijn, een politiek talent bezitten en je echt oprecht willen inzetten voor je nieuwe gemeente. Ik had Ashley Karsemeijer een leuker begin gegund.

Ooit zelf lokaal gekozen voor een partij met maatschappelijke kracht, dat dacht ik in ieder geval, maar toen ik daar landelijk helemaal niets mee te maken wilde hebben, afscheid genomen.

Je kunt natuurlijk een oogje toeknijpen en het Haagse proberen te negeren, je kunt ook principieel zijn en je partij vaarwel zeggen.

Iedereen moet dat natuurlijk voor zichzelf beslissen, maar als je alleen verantwoordelijkheid wenst te dragen voor de lokale afdeling is het wellicht logischer om je aan te sluiten bij een lokale partij.

In West Betuwe is er dan de keus tussen Dorpsbelangen of Leefbaar en Lokaal Belang

Van de één, Dorpsbelangen, weten wij inmiddels dat je de SGP er gratis bij krijgt. De ander is nieuw en moet zich nog bewijzen.

In columns later dit jaar zal ik de verschillen tussen beide partijen wel eens proberen te duiden. De verkiezingen zijn voor ons pas in november. Ik heb dus nog even.

Nu eerst maar eens de overige kieslijsten afwachten. Het eerder genoemde D66 heeft haar lijst bekend gemaakt. Een lijst in een verwacht ritme van vrouw, man, vrouw….en van Geldermalsen, Lingewaal, Geldermalsen, Neerijnen.

Ik ben echt benieuwd met welke kandidaten de overige partijen gaan komen. Of er nog politici gaan overstappen naar een andere partij en of er nog verrassende nieuwe partijen bij gaan komen. Zoals iedereen weet is er in Geldermalsen electoraal ruimte voor de PVV. Is er iemand die de kar wil gaan trekken?

De SP misschien? Hoe ontwikkelt GroenLinks zich? Als verrassing toch een vrouwelijke lijsttrekker bij de SGP?

Dat samenstellen van lijsten vanuit drie gemeenten is natuurlijk al kwartetten op zich.

Ik heb er nu al zin in, maar heb werkelijk nog geen idee waar ik op moet gaan stemmen.

Rob van Veen