• Arthur Eerelman-Hanselman

Leedvergelijkers

Toen ik de beelden zag van de brand in de Notre-Dame, was ik geschokt. Ik houd ontzettend van Parijs en de grote schade aan zo'n iconisch gebouw, dat raakte mij. De volgende dag las ik blij dat er veel geld was verzameld voor het herstel van deze prachtige kathedraal. Iets later las ik andere berichten op social media. Zo'n kerk die in elkaar stort? Lekker belangrijker! Weet je wat erg is? De "hongerende, vluchtende en onderdrukte mens"! Daar moet al dat geld heen, niet naar zo'n sneue stapel hout en steen. Ik snap nooit zo goed hoe mensen totaal onvergelijkbare zaken toch willen vergelijken en op basis daarvan kunnen oordelen en veroordelen.

Leedvergelijkers lukt dat prima. Het ene leed is veel erger dan het andere, het ene onrecht veel groter dan het andere. Het doorslaan van de weegschaal wordt bepaald door de eigen ervaringen, politieke ideeën, geloof of overtuigingen. Het is een menselijk trekje, waarvan ik bij tijd en wijle ongetwijfeld zelf ook last heb. Oudste voorbeeld uit mijn jeugd is de opmerking: ,,Jij hebt geen honger, in Afrika, daar hebben ze honger". Mijn leed was in deze vergelijking uiteraard van kleiner formaat, maar sla Van Dale erop na, ik had gewoon honger. Begin voor de grap eens op een verjaardag over een wortelkanaalbehandeling en er is altijd een trits mensen die weten te vertellen dat het leed na hun ingreep ontiegelijk veel groter was dan dat van jou.

Leedconcurrentie is mogelijk op alle vlakken, van kleinburgerlijk leed tot het voortbestaan van de wereld. Die kerk, die vluchtelingen, dat is naar. Maar dan roept weer iemand dat het veel triester is dat oma één keer peer week met haar kleren nog aan onder een koude douche wordt gezet, omdat de verzorgingsstaat wél kon worden uitgekleed. Een ander roept over het verdriet van de voedselbanken, woningnood en al die werklozen. Daar moet het geld heen!

Ik vraag ik mij vaak af of leed kan worden afgezet of weggestreept tegen ander leed. Heeft al het leed geen recht van bestaan? Mag ik alle verhalen over wortelkanaalbehandelingen gruwelijk vinden? Mag ik dolgelukkig zijn dat de Notre-Dame kan worden herbouwd en gelijktijdig proberen een klein steentje bij te dragen aan het leed van vluchtelingen door maandelijkse donaties aan Artsen zonder grenzen? Moet ik mijn donaties aan stichting Geldersch Landschap & Kasteelen stopzetten en alleen die aan Amnesty behouden? Of juist andersom? Hoe doen de Hartstichting en Kika het op de leedmeter?

Ik denk dat het goed is zoveel mogelijk leed te bestrijden. Groot en klein. Ik ben voor het behoud van cultuur en erfgoed, het verbeteren van de zorg, armoedebestrijding én hulp aan vluchtelingen. Ik maak daarin mijn eigen keuzes en probeer niet te oordelen over keuzes die anderen maken. Doet u mee? Alles wat u doet is goed, niets hoeft te worden vergeleken. Zo creëren we allemaal optimistische druppels op een gloeiende plaat van leed.

Arthur Hanselman-Eerelman