• A. Hanselman

Moeten

Ik hou niet van regels en dwingende voorschriften. Ik doe het liefst meteen het tegenovergestelde, ook al is dat niet slim. Natuurlijk heb je bepaalde logische richtlijnen nodig, ook in het huishouden en in de opvoeding. Niet slaan, niet de hele dag voor de tv of pc, af en toe eens opruimen, dat soort basisdingen. Maar ik probeer zo min mogelijk regels in te voeren. Ook niet met het eten.

Wat mij betreft hoeven de kinderen niet eerst een boterham met hartig beleg te eten, voordat ze aan het zoet mogen. Je hoeft ook niet je bord leeg te eten voordat je een toetje krijgt. Iedereen zoekt daar uiteraard zijn eigen weg in, maar ik hou wel van wat keuzevrijheid. Ook voor mijn kinderen.

Ik was me daar eigenlijk niet zo bewust van, totdat ik het er een keer met een vriendin over had. Die noemde wat regels die ze bij mede-moeders had opgevangen. Want de huisregels worden vaak door de dames gemaakt. Daarna ben ik erop gaan letten. Ook in bredere zin. Want wat moet je toch veel. Kijk maar eens een dag om je heen, dan zie en hoor je allerlei regels en dwingende voorschriften. Voor ik in de trein stap, moet ik mijn fiets op de juiste plek parkeren, anders wordt hij weggehaald, staat op een bord. Dan moet ik inchecken. In de trein moet je in sommige coupés stil zijn, op de roltrap op het station moet ik rechts stilstaan en links lopen. Logische dingen, maar toch. Het moet wel.

Of dingen mogen juist niet. Op mijn werk mag ik geen tampons en maandverband door de wc spoelen, staat op een dwingend bordje op de deur. Dan verstopt hij. Waarschijnlijk mogen er ook geen boterhammen, boeken en paraplu's in het toilet gegooid worden, maar dát staat er niet bij. Zet zelf je vaat in de machine, doe geen acht koppen koffie in de thermoskan want dat past niet (toch geprobeerd, wat denk je, hij loopt over), laat de beamer niet branden, doe de airco uit als je naar huis gaat, stap niet in de lift als je de laatste in het pand bent. Steek niet over voor alle lichten gedoofd zijn. Eet voldoende fruit. Boodschappenmandje verplicht. Weeg je groente af. Laat je hond buiten.

Moeten, moeten, moeten. Mijn burgerlijke ongehoorzaamheid wordt erdoor aangewakkerd. Te veel regels en voorschriften zorgen er volgens mij voor dat je zelf minder gaat nadenken. Ik denk dat de wereld een stuk leuker wordt als we die regels minder dwingend opschrijven. Gewoon de dingen aardig vragen, of doe het met een knipoog. ,,Dames, als je niet wilt dat je straks tot je enkels in het rioolwater staat; gooi dan je vieze spullen in de prullenbak." ,,Behandel de wereld zoals jij zelf behandeld wilt worden, dus ruim zelf je rommel op." ,,Laat je chips staan, eet een banaan."

Gelukkig komt de vakantie eraan. En dan moet ik veel minder. Lekker. Ik denk dat ik alle bordjes met regels en voorschriften drie weken lang ga negeren. Hopelijk kom ik wel heel terug.

[Martine Eerelman - Hanselman