• Rob van Veen

Normalisering of reformisering

Laat ik beginnen om jullie allemaal een geweldig mooi, gezond en succesvol jaar toe te wensen. En laten wij even stil staan bij het geluk dat wij hebben om in één van de mooiste en vrije landen van de wereld te mogen wonen.

Zomaar!

Daar hebben wij, de meesten dan, niets voor hoeven te doen. Alleen maar hier geboren worden.

Ik kom oorspronkelijk uit 'de grote stad' Utrecht. Ook daar natuurlijk mensen met verschillende achtergronden en religies. Hervormden, katholieken en een enkele jehova-getuigen.

Vertaal je het naar de verschillende schooltypes dan behoorde ik tot de openbare. Gewoon opgevoed worden met een open blik naar de rest van de wereld, niemand uitsluiten en iedereen respecteren

En op school en via vriendjes genoeg meegekregen van de verschillende geloven om daar op een respectvolle manier mee om te gaan.

In 1986 verhuisd naar het prachtige Geldermalsen.

Wat mij indertijd opviel, was dat, als wij samen met de kinderen boeken gingen halen in de bibliotheek, er veel ongevraagd gecensureerd bleek te zijn. Gewoon woorden doorgekrast om de tere kinderzieltjes te beschermen tegen invloeden van buiten de eigen geloofsgemeenschap.

Werd ik toen al behoorlijk 'ongemakkelijk' van kan ik jullie zeggen.

Verder rekening houden met de buren op zondag en gewoon heerlijk wonen en leven.

Vanaf het moment dat ik me met de lokale politiek ging bemoeien, kwam ik erachter hoe kerk en staat hier met elkaar verweven zijn. Terwijl wij daar in Nederland toch duidelijke afspraken gemaakt hebben.

Kom ik automatisch op de zondag voor Kerst.

Het is de SGP gelukt om Dorpsbelangen en het CDA geheel naar haar pijpen te laten dansen.

Nu vond ik het Dorpsbelangen van Klaartje de Heus nog wel een prettige, open club. Het Dorpsbelangen van Ed Goossens zeker niet. Dorpsbelangen is nu een partij van de macht. Een partij van en voor sponsors en persoonlijke belangen, van mensen die iets ongewenst liever in de tuin van een ander gebouwd zien worden.

Toen de SGP het niet toestond om naar de argumenten van ondernemers te luisteren en de machtskaart trok, Ed Goossens namens Dorpsbelangen braaf knikte en toen B en W dagen later ging dreigen met belachelijke boetes en celstraffen was voor mij de maat vol.

Er ligt een schone taak om iedereen goed te informeren over de keuzes die wij in november hebben bij de eerste verkiezingen voor West Betuwe.

Weet dat Dorpsbelangen en SGP hebben afgesproken om hun coalitie ook de komende jaren voort te zetten!

Een coalitie (Dorpsbelangen, SGP en CDA) die het twee keer lukt om de gehele landelijke pers naar Geldermalsen te krijgen en ons gewoon weer voor schut zet verdient het niet om nog 4 jaar te regeren.

In Geldermalsen hebben wij inmiddels te maken met een ernstige vorm van reformisering. Tijd om van de SGP hetzelfde respect te eisen dat zij van de rest van Geldermalsen verwacht.

Laat 2018 een jaar worden van normalisering.

Rob van Veen