• Martine Eerelman-Hanselman

    A. Hanselman-Eerelman

Ode aan de grote grijze middengroep

Je luistert naar degene die je hoort. Dat klinkt heel logisch. Misschien klink ik nu zelfs een beetje als Johan Cruijff. Maar in sommige gevallen blijkt dit helemaal niet zo logisch te zijn. Soms moet je verder luisteren.

Ik heb het idee dat er bijvoorbeeld door politici en de media te vaak geluisterd wordt naar degenen die het hardst roepen of het meest prominent aanwezig zijn; in het echte leven of op social media. Terwijl dat volgens mij maar een relatief klein percentage van de mensheid is. Mijn idee is dat bij de meeste discussies over maatschappelijke onderwerpen ongeveer 15 tot 20 procent een uitgesproken mening vóór heeft en eenzelfde percentage een duidelijke mening tegen heeft.

Kies zelf maar een onderwerp van de afgelopen tijd. Zwarte Piet, integratie, de Brexit, windmolens, betaald parkeren, de uitslag van de provinciale verkiezingen. Dan blijft er dus een groep over van zo'n 60 tot 70 procent die ik de grote grijze middengroep noem. Dit is geen eenduidige groep en de samenstelling van de groep verschilt ook nog eens per onderwerp. Er zitten mensen in die het allemaal wel best vinden, mensen die het onderwerp weinig interesseert, maar volgens mij ook velen die niet direct een uitgesproken mening hebben.

Deze groep staat volgens mij veel meer open voor feiten en argumenten dan de twee kleinere groepen van voor- en tegenstanders. Want als je helemaal overtuigd bent van je eigen gelijk, laat je weinig anders meer binnen. Als het onderwerp je zo aan het hart gaat en volledig voor of juist tegen bent, luister je meestal niet meer naar de visie of argumenten van een ander. Een debat vlak voor de verkiezingen brengt daarom de meeste mensen niet op nieuwe ideeën, maar is een uitwisseling van stellingen geworden. Het is een bevestiging van wat je toch al dacht. Iedereen is al zover ingegraven, niemand komt meer uit die schuttersputjes.

Dat is een heel menselijke neiging. Twijfels zijn ook helemaal niet fijn. Daar houden je hersenen niet van. Die houden van eenduidigheid. Maar het lijkt me zinnig als in elk geval relevante beroepsgroepen als politici, beleidsmakers of mensen in de media veel meer naar die grote grijze middengroep zouden luisteren, dan naar de uitgesproken voor- of tegenstanders. Waarschijnlijk is dat wel wat lastiger of minder spannend. Je krijgt als journalist minder heftige quotes voor een artikel en het kabbelt aan de tafel tijdens de talkshows op tv wat meer voort. Want zelf neemt die middengroep meestal niet zo snel het woord. Ze schreeuwen het niet uit op twitter. Ze spreken niet in tijdens een raadsvergadering. Maar ze zijn wel met velen. Dus vraag de mensen uit de grote grijze middengroep eens om hun mening. Spits je oren en luister. Wie weet wat je dan hoort.

Martine Eerelman - Hanselman