• Rob van Veen

Onafhankelijk

Hoe erg is het als de lokale pers nog minder ruimte krijgt voor het echte journalistieke werk? De Persgroep gaat een vergaande bezuiniging doorvoeren dat zomaar ten koste kan gaan van het scherp volgen van de lokale politiek. Het gaat hier weliswaar niet om Nieuwsblad Geldermalsen, maar het is duidelijk dat lokale journalistiek onder vuur ligt. Ik schrik daar enorm van, want ze hebben het zo hard nodig. Wie bepaalt straks of bijvoorbeeld al die geheime vergaderingen van de raad wel recht-/ en doelmatig zijn? Wordt dat een taak voor hobbycolumnisten?

Daar waar het de politiek aan enig zelfreinigend vermogen ontbreekt en de journalistiek afhaakt moeten burgers die rol dan maar oppakken blijkbaar.

Van sommige partijen verwacht ik de behoefte aan al die geheime overleggen inmiddels gewoon, maar als zelfs een partij als D66 dit fenomeen met stemverheffing gaat verdedigen...

Als geheel onafhankelijke kan ik alleen maar de hoop uitspreken dat die partij snel tot vernieuwing overgaat.

Er loopt daar gelukkig talent rond in de persoon van Ashley Karsemeijer.

De vraag is nu of zij al stevig genoeg is om de machtsstrijd aan te gaan.

Maar goed, voor die partij is er dus nog hoop.

Een ander verhaal blijft natuurlijk wethouder Van Maanen.

In mijn vorige column heb ik jullie al verteld dat ik eindelijk een afspraak met hem heb kunnen maken.

Inmiddels op gesprek geweest wat uiteindelijk resulteerde in de opmerking van Van Maanen dat hij wel een hele grote plaat voor zijn hoofd moest hebben als hij nu tegen mij zou liegen.

Mijn reactie was dat ik niet weet hoe zijn plaat er normaal uit ziet en de juistheid van zijn verhaal ten overvloede nogmaals zal checken op onwaarheden. Daar ben ik namelijk helaas van overtuigd.

Klopt, dat is een persoonlijke inschatting!

Het relaas van de wethouder voorgelegd bij het bestuur van de Ondernemersvereniging Gastvrij Geldermalsen, maar die zijn er klaar mee en wensen het verleden te laten rusten en hebben alleen maar oog voor de toekomst.

Waarmee dit clubje zich in mijn ogen degradeert tot een politieke beweging in plaats van een spreekbuis van alle lokale ondernemers.

Voor mij in ieder geval het signaal om na 40 jaar vrijwilligerswerk alle samenwerking met deze club per direct te beeindigen. Als politiek en verenigingsleven zo met elkaar verweven raken haak ik af.

Nogmaals mezelf de vraag gesteld waar ik me nu zo druk over maak en waarom ik de klokkenluider moet zijn.

Voor het goede antwoord heb ik even wat meer tijd nodig.

Heb namelijk even overwogen of dit mijn laatste column zou zijn, maar het wegvallen van enige journalistieke controle op de dames en heren gaat mij misschien toch over de streep trekken om iedere twee weken een column te blijven schrijven.

Misschien soms wat kort door de bocht, maar in ieder geval volkomen onafhankelijk.

Rob van Veen