• Rob van Veen

Ooit zal de Betuwe

Tot voor deze week kende ik Nashville niet anders als de bakermat van de country muziek. Dat is nu anders. En dat door een verklaring van een stel Amerikaanse oud-denkers, dat natuurlijk rap werd ondertekend door SGP leider Kees vd Staaij.

En nee, er staat helemaal niets nieuws in. Er is gewoon selectief gewinkeld uit de Bijbel. Een paar voor het doel passende artikelen onder elkaar gezet en daarmee een aanzienlijk deel van de mensen ontkennen. O nee, je mag wel homo zijn, maar waag het niet het te praktiseren. Dat mag niet. Ik hoop dat het jullie boos heeft gemaakt.

Ik hoor een enkeling nu denken, gaat Rob het nu weer over het geloof hebben? Lees mijn columns nog maar eens goed, ik heb het eigenlijk nooit over het geloof. Wel over de politieke tak daarvan.

Mijn gedachten gingen automatisch naar die keer dat ik in Bethelkerk zat. Wat een mensen zaten daar. Ik bedoel het aantal. Ouderen, maar ook heel veel jongeren. Ook hier moeten er dus statistisch gezien homo's en lesbiennes gezeten hebben. Natuurlijk! Hoe zullen zij zich nu voelen denk ik dan. Als ze al iets van moed verzameld hadden om uit de kast te komen is dit nu dus zeer waarschijnlijk gewoon weg. Ik heb met ze te doen.

Nashville, het platte land van Amerika. West Betuwe de platte land wens van de SGP.

Onze nieuwe gemeente begint dus binnenkort met minimaal één coalitiepartij die mensen die blijkbaar tegen het woord van God ingaan, buiten sluiten.

Ik neem het de SGP niet kwalijk, die staan zoals altijd voor hun zaak. Wel de vaders die deze partij vormen. Denk eens aan jullie kinderen. Ik verwijt het Dorpsbelangen, die, nadat CDA en GroenLinks om voor mij onduidelijke redenen hun verantwoordelijk van de hand deden, niet wisten hoe snel zij weer hun gezworen vrienden van de SGP aan tafel vroegen. Waarom hebben jullie andere opties niet verkend? Waarom direct terug naar de SGP, afhaker nummer 1? Teveel partijen in de coalitie zou ten koste gaan van een wethoudersstoeltje? Of bang dat de SGP het zonder Dorpsbelangen zou gaan doen? Als ik al zoveel vragen heb moet jij die toch hebben Ed?

De nieuwe gemeente maakt dus geen start als inclusieve gemeente.

Daarvoor worden teveel mensen in hun zijn ontkend. Maar goed, zoals ik in mijn column net na de verkiezingen al schreef, dit is waar wij, kiezers en niet kiezers, voor gekozen hebben.

Ik wens Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Lokaal West Betuwe veel wijsheid toe.

Ooit zal de Betuwe in bloei weer staan en zullen wij allemaal in ieder geval leven conform Artikel 1 van onze Grondwet.

Dat is wat ik ons toewens.

Rob van Veen