• A. Hanselman

Op zoek naar jezelf

Ik zag laatst in de krant een artikel waarvan ik de kop wel bijzonder vond: Op zoek naar jezelf. Het bleek over een seculiere pelgrimstocht te gaan. Mensen gingen niet op reis om god te vinden, maar zichzelf. Ik zat meteen de hele dag met dat liedje van Acda en de Munnik in mijn hoofd "Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest". Maar het zette me ook aan het denken. Hoe werkt dat? Waar ben je dan verstopt, als je jezelf moet zoeken én vinden?

Wanneer ben je jezelf en wanneer niet? Het lijkt me logisch dat ik anders reageer als ik in De Beurs met vrienden een biertje drink dan wanneer ik op mijn werk in een serieus overleg zit. Ik kan anders zijn in een groep mensen dan wanneer je 1-op-1 een gesprek met me aangaat. Als je me aanspreekt als moeder, met mijn kinderen erbij, reageer ik waarschijnlijk anders dan wanneer je in de supermarkt tussen de chipszakken en koffiepakken iets over mijn columns zegt. Ik kan intens verdrietig zijn, chagrijnig, teleurgesteld, hoopvol, naïef, kortaf, behulpzaam, blij, verbaasd, creatief, grappig. Ik kan actief rondstuiteren, maar ook een hele avond niet van de bank afkomen. Maar in al die gevallen en met al die gevoelens ben ik steeds mezelf. Het zijn alleen wel verschillende kanten van mezelf. En de ene is misschien wat leuker dan de andere. Voor mezelf en voor de buitenwereld.

Je kunt jezelf volgens mij beter niet te veel vergelijken met anderen. Je moet ook niet steeds bedenken wat zij van jou zouden kunnen vinden. Kijk vooral niet te veel naar ideaalbeelden. Dat is funest voor je zelfvertrouwen. Er is altijd wel iemand de oceanen aan het schoonmaken van al het plastic, de laatste gorilla's ter wereld aan het redden of topsporter aan het worden, terwijl jij Netflix leeg kijkt. Nou en?

Ook denk ik dat je best kunt veranderen in de loop van de tijd. Je ontwikkelt je. Je wordt ouder en wijzer. Nou ja, de meeste mensen althans. Maar was je dan eerder jezelf niet, toen je nog jonger en minder wijs was? Of was toen ook jezelf; maar dan degene die op dat moment paste bij je levensfase en -ervaring?

Volgens mij ben je steeds jezelf en neem je jezelf altijd mee. Ook als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een andere baan, een nieuwe relatie of wanneer je verhuist. Je bent en blijft altijd jezelf. Of je daar nou blij van wordt of niet. De moraal van dit laatste verhaal van 2017 is dan ook: accepteer jezelf en heb vertrouwen in jezelf. Volg die treffende spreuk van Loesje: wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.

Martine Eerelman-Hanselman