• Rob van Veen

Raadslid of columnist

Geheel onverwachts hoorde ik onlangs dat vriend, raadslid en PvdA-fractievoorzitter Wim Timmermans, zijn functie per 1-1-2018 neer zal leggen. Ik vind dat jammer. Timmermans is in mijn ogen een bijzonder raadslid geweest. Timmermans wist hoe je politiek op een slimme, maar fatsoenlijke wijze bedrijft. Altijd voor de meest kwetsbare, voor de jeugd en verenigingen.

Het is ook dezelfde Timmermans geweest die mij richting de lokale politiek heeft getrokken. Eerst via co-creatie-initiatieven, maar toen mij bleek dat je de politiek toch nodig hebt om deze plannen succesvol te laten worden, de stap richting politiek gezet. Daarom toen lid geworden van de PvdA en meegedaan aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De klad zat er toen echter al behoorlijk in bij de PvdA en het lukte (mede) daarom niet om in de gemeenteraad te komen. Toen mijn verantwoordelijkheid genomen vanuit de commissie Samenleving.

Tot ik de PvdA zo zat was dat ik mezelf niet meer recht in de spiegel aan kon kijken. Lidmaatschap opgezegd en uit de commissie gestapt om vervolgens aan het Nieuwsblad Geldermalsen voor te stellen dat ik de politiek wel via een column wilde volgen. Het vervolg kennen jullie.

En nu dan dit, Timmermans stopt en ik krijg, als de toenmalige nummer 3 op de lijst, de vrijgekomen raadszetel aangeboden. Wat er dan gebeurt, is echt bijzonder, bizar, grappig in ieder geval. Het bestuur van de PvdA in de stress, anderen die zo'n extra zetel wel zien zitten, een enkele politicus echt vervelend, zelfs echte vrienden die twijfelen aan wat ik nu zou gaan doen. De enige stabiele factor ben ik in dit geval geweest. Ook wel fijn overigens na zo'n jaar.

Beste politici, lees mijn columns nog eens terug.

Hoe kritisch ben ik steeds op jullie systeem van beslotenheid, van achterkamertjes, van coalitie-afspraken, van dat arrogante 'met hem doe ik geen zaken', van dealen in de wandelgang, van niet functionerende en verantwoording nemende wethouders, van dreigen met gele kaarten om vervolgens iedere keer weer de keutel in te trekken vlak voordat het plonst?

Zal ik dan mijn onafhankelijke rol opgeven en mezelf ook monddood laten maken? Het schrijven van mijn columns is mij wel zo'n € 950,00 bruto per maand waard. Of zoals een ex-VVD-wethouder het ongevraagd uitrekende, dat levert je mooi bijna € 12.000,00 op. Gewoon doen en een leuk tweedehands autootje van kopen. Zo zie je maar dat niet iedereen het pluche en bijbehorende vergoeding boven transparantie stelt.

En los van alles ben ik van mening dat deze raadszetel gewoon de PvdA toekomt.

Wij blijven elkaar zien en lezen, de politiek aan tafel en ik achter in de zaal. Goed luisterend en kijkend wat ik hoor en zie om dat met iedereen te delen die dat interessant vindt.

Rob van Veen