• Rob van Veen

Ruimte

Ik ben zo'n mens dat ruimte nodig heeft. Ruimte om na te denken. Om mezelf te ontwikkelen. Om te accepteren, om door te gaan.

Ruimte krijgen om zelfstandig te kunnen beslissen is voor mij een van onze belangrijkste verworvenheden.

Het is toch te zot voor woorden dat mensen aan de hand van een geloofsovertuiging voor de rest gaan bepalen hoe de invulling van hun leven, hun zondag eruit moet zien? Wie heeft jullie dat recht gegeven? Ik vraag niets meer dan ruimte voor ieder mens om te geloven in wat of wie hij wil. Om het leven te leiden zoals door jezelf bepaald. Natuurlijk met inachtneming van onze grondwet.

Voor mij is dit in november dus een van de belangrijkste onderwerpen bij de eerste verkiezingen voor onze nieuwe gemeente West Betuwe. West Betuwe kent een partij die consequent is in het NIET respecteren van onze vrijheden en dat is de SGP. Praktisch niet veel meer dan een one-issue partij. De zondagsrust lijkt voor de SGP het kroonjuweel zoals D66 er in het verleden ook een aantal had. Er is dus hoop.

Voor mij is straks dus heel belangrijk welke partij staat voor de vrijheid van ons allen en openlijk aangeeft onder geen beding aan de oneigenlijke eis van de SGP tegemoet zal komen. Ik zie bij een aantal partijen wel wat beweging in die richting, maar mijn vertrouwen in politici is niet zo groot dat ik hier nu al op durf te vertrouwen.

Ruimte geven, daar gaat het voor mij dus om. Zo sprak ik vorige week met Klaas Touwen, de nieuwe dominee in Deil/Enspijk. Wat een mooi mens is dat. Wat een rust straalt deze man uit. Wij spraken over veel. Over wat Geldermalsen allemaal te bieden heeft bijvoorbeeld.

We hadden het dus over ruimte. Niet dé ruimte of hemel zoals sommigen van jullie nu misschien denken, nee ruimte voor een ieder om zijn eigen overtuiging te mogen hebben.

Eigenlijk was het mooiste van het gesprek dat wij elkaar niets probeerden te 'verkopen', maar alleen maar op zoek waren naar overeenkomsten en mogelijkheden om het leven mooier en zinvoller te maken. Op één lijn zitten zonder in hokjes te denken.

Natuurlijk zaten wij bij Schenkerij de Beurs. Mijn plek om afspraken te maken voor een fijn gesprek. Mijn plek om echt te ontmoeten.

Ik hoop Klaas en zijn vrouw Irma daar in de toekomt vaak tegen te komen.

Gewoon omdat het een mooie plek is om ruimte te vinden en te delen.

Ik houd daarvan.

Rob van Veen