• Martine Eerelman-Hanselman

    A. Hanselman-Eerelman

Schuurpapier

Het is fijn als je nieuws leest dat jouw mening bevestigt. Bijvoorbeeld in de krant of op Facebook. Want gelijk krijgen is altijd fijn. ,,Zie je wel. Hier staat het ook al. Iedereen denkt het." Het is prettig als je wereldbeeld klopt, vooral als het over ingewikkelde kwesties gaat, waarvan je zelf vaak niet alle feiten of nuances kent. Vluchtelingen, inentingen, bezuinigingen, stikstof, windmolens, religie, al dan niet zwarte pieten.
Als er iets doorsijpelt wat niet in je wereldbeeld past, kan dat gaan schuren in je hoofd. Bijvoorbeeld na een goed gesprek met iemand met een andere mening, een boek, krant of blog dat je hebt gelezen, een item op het journaal. En dat is best vervelend. Het is irritant, het kan je dwars zitten. Je kunt dan drie dingen doen. Je kunt het meteen verwerpen. Liefst met een mening over de afzender erbij, want dan gooi je het nog verder van je weg. ,,Die rechtse ballen ook, waarom zou je nou zo hard moeten rijden? Die lui hebben ook altijd haast met die grote auto's van ze." Of: ,,Die linkse politiek correcte types ook altijd. Laat ze zelf een vluchtelingenkamp in hun tuin zetten. Dan merken ze wel hoe slecht dat integreren gaat." Optie twee is: je negeert het nieuws of je verdraait het, waardoor het toch in jouw wereldbeeld past. ,,Wat nou klimaatverandering. Er waren toch altijd al ronddrijvende en smeltende ijsbergen. Daardoor is de Titanic ook gezonken en dat is ruim een eeuw geleden." Zo wordt de andere mening weggeserveerd; probleem opgelost.

En er is nog een derde mogelijkheid. Dat is de lastigste. Je kunt over het afwijkende nieuws gaan nadenken. Zit er misschien iets in? Waarom zou iemand anders er zo over denken? Zijn er nieuwe feiten, andere inzichten? Bleek het fake news toch echt waar te zijn? Of was dat filmpje op Facebook juist nep? Laat het idee borrelen en sudderen. Laat het vooral binnenkomen, neem er de tijd voor. Dat is best moeilijk. Want niemand is neutraal, je kijkt allemaal op je eigen manier naar de wereld. En vooral overtuigingen die je al je hele leven hebt, zullen niet zomaar veranderen.
Maar als je zeker wilt weten of jouw mening waar is, moet je juist openstaan voor tegengestelde feiten. En niet alleen naar mensen of media luisteren die hetzelfde zeggen en jouw ideeën bevestigen.
Misschien komt er uiteindelijk na al dat geborrel en geschuur in je hoofd wel een andere mening uit en kijk je een beetje anders de wereld in. Misschien ook niet, maar dan heb je er wel mooi over nagedacht.
 

Martine Eerelman - Hanselman