• Martine Eerelman-Hanselman

    A. Hanselman-Eerelman

Taal & meer

Binnenstaander

Taal & meer

Ik houd van taal. Van schrijven, spelen met woorden, van het lezen van mooie zinnen en lekker lopende stukken. Misschien vallen lelijke slogans of stomme teksten me daarom juist op. Dat is natuurlijk persoonlijk; of iets mooi, leuk of stom is. Maar sommige taalkundige uitingen zouden van mij best verboden mogen worden.

Bijvoorbeeld:

De toevoeging "en meer". Of nog erger, het Engelse "and more". Vooral in gebruik bij winkels en horecazaken die kennelijk zelf niet precies weten wat ze zijn of wat ze verkopen. Coffee, tea & more. Want ze hebben ook taart. En koekjes. Wauw. Misschien zelfs een glaasje water of sap. Goh, dat verwacht je niet bij een horecagelegenheid. Of: Kekke kinderschoenen en meer. Je kunt er waarschijnlijk ook veters en sokken kopen. En zo'n spuitbus tegen vocht en vuil die ze je bij elke schoenenaankoop willen aansmeren. Maar je kunt er vast geen koffie drinken. Of je fiets laten maken. Het "en meer" heeft in de praktijk meestal weinig meerwaarde.

Vage opschriften op T-shirts. Waarom staat er nou juist dat specifieke getal of jaartal op? Waarom wil je rondlopen met de naam van die Amerikaanse plaats of high school op je buik of rug terwijl je daar nog nooit bent geweest? Een shirt met een verhaal is leuk, bijvoorbeeld als souvenir. Maar je moet het wel uit kunnen leggen.

Vreselijke reclameslogans. Soms kom ik zinnen tegen waarvan ik vermoed dat een heel marketingbureau er een dolle drankdoordrenkte dag aan heeft besteed. Zo zag ik laatst een bord bij een camping op de Veluwe die claimt een plek te zijn "waar dansende bomen en lachende mensen elkaar ontmoeten". Zinnen ter promotie van een stad of gemeente kunnen ook heel vermakelijk zijn. Er zitten spitsvondige slogans bij. Zo vind ik "Er gaat niets boven Groningen" nog steeds een goede. Maar veel van die kreten zijn onderling uitwisselbaar. Er zijn heel veel "parels in het groen". Als je het moet geloven zijn vrijwel alle plaatsen in Nederland ondernemend, actief en verrassend. Niemand zet zichzelf neer als de saaiste gemeente van Nederland. Dat zou best gedurfd zijn: "Het is hier wel groen, maar er is echt niets te doen." De oneliners lijken soms bedacht te zijn rond Sinterklaas of hebben veel weg van een allitererende Suske en Wiske-titel: Bouwen, binden, bruisen. Landelijk, leefbaar, levendig. Mijn favoriet: Meer dan mooi.

Een leuke uitdaging voor deze zomer: bedenk een mooie nieuwe slogan voor de gemeente West Betuwe. Wees creatief. Rijmen mag. Tenenkrommend? Graag. Kom maar op, ik ben benieuwd!

Martine Eerelman-Hanselman