• Gemeente Geldermalsen

Terug

Na drieënhalf jaar ben ik weer terug in de Raad. Het verschil is nu de samenvoeging naar West Betuwe, die vaak de agenda bepaalt. Soms wordt snel geroepen, dat is voor de nieuwe gemeente. Maar dat is te gemakkelijk. Kijk nu het bomenbeleid. In de raadsvergadering maakte ik een opmerking. Er is onder de essenbomen een ziekte. En ja hoor! Dat is voor West Betuwe!

Mijn opmerking was om na het rooien van bomen langs wegen er minder bomen voor terug te plaatsen. Maar wel bomen terug op percelen bij elkaar in groepjes. Minder overlast en veel minder kosten. Een jaar of acht geleden al is dat afgesproken, maar dat is ons College kennelijk vergeten. Wachten op West Betuwe beleid duurt te lang. Veel bomen in het buitengebied zijn gepoot tijdens de ruilverkaveling jaren '60 en zijn te oud, zwak en gevaarlijk om zo lang te wachten. Dus maak er werk van.

Als er beslissingen genomen werden binnen de klimaatverandering kon het wel heel snel. Want, financiële belangen van windturbine-eigenaren waren het belangrijkst. Immers die turbines draaien niet op wind maar op subsidie. En dat moest snel aangevraagd worden. Niks geen West Betuwe of zorgvuldig omgaan met omwonenden, slikken en pikken. Die subsidie is belangrijker dan het klimaat. Turbines neerzetten op plaatsen die geen kans hebben economisch stroom te leveren, staan op een verkeerde plaats. Doe je dat toch, is het om je geweten te sussen. Het staat oplossingen op lange termijn in de weg. Subsidie kan je maar één keer uitgeven, en bij wie laat je het in de zak glijden.

Gemeente West Betuwe is een prima ontwikkeling. Er wordt nu zorgvuldig gekeken naar de belangen van de inwoners, mijn intentie is doelgericht dicht bij de belangen van inwoners te blijven. De dorpen en twee stadjes in de nieuwe gemeente moeten centraal staan. En niet alleen in de aanloop naar gemeente West Betuwe, maar ook daarna.

Gemeenten en Regio's moeten op weg naar een nieuwe Democratie, een gemeenschap vertegenwoordigend bestuur. Zonder Provincies, weg met politiek bestuur.

Terug? Nee, VOORUIT!

Koos van der Eijk