• Rob van Veen

Terug naar de kust

Een heerlijk cadeau van mijn lief. Omdat ik mijn opleiding tot persoonlijk coach met goed gevolg heb afgerond en mijn bedrijf DoubleVcoaching in de markt heb gezet.

Een weekendje Schoorl. Een schot in de roos. Dit plekje, deze streek in de kop van Noord-Holland, is een belangrijke plek in mijn leven. Ik kwam hier vaak als kind. Op de camping in Groet. Heerlijke vakanties met mijn neven en nicht. De wandelingen over het schelpenpad naar zee. Kikkers vangen in die stinksloot, ik ruik het nog als ik goed nadenk. Het krantenwijkje op zaterdag, tafelvoetballen voor een kwartje, douchen met een muntje. Ook de fietstocht terug naar Utrecht staat nog helder in mijn geheugen. 110 km fietsen als mannetje van een jaar of 10. Prachtige tijd, mooie herinneringen. Heerlijk!

Later kwam ik hier regelmatig met mijn Lia. Camperduin, Bergen. De kunstweek. Fijne herinneringen!

En dan nu met Helma. Bijzonder om haar ook over deze periodes uit mijn leven te kunnen vertellen.

Fijn om met zoveel liefde en respect op het verleden terug te mogen en kunnen kijken. Wat een geschenk is Helma. Er zijn mensen die zeggen dat zij niet zomaar op mijn pad is gekomen. Lia zou hier een rol in hebben. Een prachtige gedachte vind ik dat.

Ik schrijf deze column in eetcafé Wonders in Bergen. Even alleen met een glas Primitivo. Even alleen met mijn gedachten. Het leven is bijzonder. Bijzonder confronterend en tegelijkertijd bijzonder mooi.

Ik ben een dankbaar mens met een verhaal.

En terug aan de kust komen de verhalen als het getij als vanzelf aanrollen in ons hoofd. De verhalen van Lia en mij, van Helma en Peter, werk en andere bezigheden, de kinderen, de kleinkinderen, een eventuele toekomstige woonplek.

En ja, je hebt een keus. Blijven vastklampen aan wat is geweest of je openstellen voor nieuwe momenten van geluk en ontwikkeling.

Helma en ik hebben voor het laatste gekozen.

Met heel veel respect voor wat is geweest en wat in ons hart is verankerd.

Fijn om terug te zijn.

Rob van Veen