• Arthur Eerelman-Hanselman

Vakantie

Wij wonen in een van de mooiste regio's van het land. Ik geniet volop van het prachtige landschap, omzoomd door de Linge en de Waal, van schitterende fruitboomgaarden, boerenbedrijven, natuurgebieden, fascinerende kastelen en ga zo maar door. Als inwoner van Geldermalsen voel ik mij hier meer dan thuis.

Het verbaast mij dat er niet meer toeristen naar de Betuwe komen om te genieten van al het moois. Enerzijds vind ik dat prima, zodat ik in rust kan genieten van onze woonomgeving. Anderzijds zou het voor de ondernemers en daarmee voor de leefbaarheid van onze dorpen goed zijn als er meer volk voorbijkomt.

Ik ben hier dus goed op mijn plek. Maar toch, tijdens vakanties vertrek ik doorgaans direct met mijn gezin uit de regio.

Het fijnste aan vakantie vind ik het samen zijn met mijn gezin. Alle tijd voor elkaar en samen leuke dingen doen. Maar dat kan ook thuis, dus er is meer verleiding. Ik wil ook kennismaken met andere culturen, andere gewoontes, ander eten en drinken. Voordat we kinderen kregen, zochten we dat alles zover mogelijk van huis. Geweldige reizen naar de Verenigde Staten (inclusief Hawaii), Canada, Mexico, Zuid-Afrika, Australië, Jordanië, Turkije en de nodige Europese landen.

Hebben we zoveel geld op onze rekening om al die reizen te bekostigen? We hebben geenszins te klagen, maar voor ons is het vooral een kwestie van prioriteiten stellen. In ons huis vind je geen prachtige moderne keuken of 'state of the art' badkamer. Wij investeren liever in vakanties. Dat hebben we altijd gedaan.

Een van mijn directeuren sprak daarover eens zijn verbazing uit. Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen zich vaak krom werken om een huis te kopen of huren. Dat werken gebeurt meestal buitenshuis en dus blijven er maar relatief weinig uren over om te genieten van je eigen woning. Tijdens vakanties heb je wél de kans je onderdompelen in het eigen woongenot. Maar dat doen de meeste mensen niet, die vertrekken zo snel mogelijk naar elders en verblijven op plekken die veel minder luxe bieden dan het eigen huis. Ik vond dat een sterke redenatie, maar toch, die drang naar elders is er.

Met kinderen erbij zijn de reizen voor ons wat minder exotisch geworden. Toch proberen we nieuwe dingen te ontdekken of oude dingen te herontdekken, zeker in onze zomervakantie. Zo hebben we de afgelopen jaren Oost-Europa verkend en hadden we het reuze naar onze zin in Polen, Tsjechië en Kroatië. Ver weg of vernieuwend is overigens niet noodzakelijk, zo gaan we ieder jaar ook naar het chalet (of de houten tent, zoals wij het noemen) van mijn schoonouders op de Veluwe. Net zo fijn.

De vakantie is weer voorbij; weer volop aan werk en wanneer het kan genieten van huis en omgeving. Maar tegelijk tel ik af, tot de volgende vakantie.

Arthur Eerelman-Hanselman

Dit is de eerste aflevering van de column Binnenstaander die is geschreven door Arthur Eerelman-Hanselman, die jarenlang de Tweets van de Week verzorgde. Hij schrijft de column afwisselend met zijn vrouw Martine EH. Binnenstaander verschijnt eens per twee weken.