• Arthur Hanselman-Eerelman

Van idee naar werkelijkheid

Het is heel leuk om een idee dat al een tijd in je hoofd spookt, werkelijkheid te zien worden. Helemaal als het ook nog goed uitpakt. Bijvoorbeeld bij de Dorpsquiz Geldermalsen. In Oss deed ik al een paar keer mee aan de Osse Kwis met een team van mijn werk en bij de prille opstart van die quiz heb ik wat geschiedenisvragen bedacht. In Brabant hebben veel plaatsen een jaarlijkse dorps- of stadsquiz. Ik vond het meteen ontzettend leuk en zag hoe fanatiek mensen er van werden, hoe de hele plaats op z'n kop stond en vooral, hoeveel lol en saamhorigheid het bracht. Je hebt het er nog weken met elkaar over. Dat wilde ik ook in mijn eigen woonplaats! Maar hoe krijg je zoiets voor elkaar? De pubquiz was in Geldermalsen al wel bekend en trok elke keer een volle Mélangeur en later Beurs. Maar dit moest iets groters worden.

Gelukkig bracht vriend Rob me in contact met Gerrit, die met hetzelfde idee rondliep. Hij kende het quiz-fenomeen uit Groesbeek en was er minstens zo enthousiast over. Hij was al met pensioen en wilde er veel tijd in steken. Samen met mijn man Arthur en pubquiz-vriend Wim besloten we vorig jaar gewoon te beginnen. Bij 15 teams zouden we het door laten gaan. Het werden er 27 en dit jaar 30. Begin dit jaar werd ons team versterkt door Yvonne. Wij wilden er graag wat vrouwelijke invloed bij, tegen de afdwalingen van de heren over voetbal en de lokale politiek. Het is een bijzonder en gezellig team geworden. Ieder pakt de werkzaamheden op die hem of haar liggen en waar de tijd voor is. Want er komt nogal wat bij kijken, bleek al snel. Natuurlijk de vragen maken en opdrachten verzinnen, maar ook sponsors en samenwerkingspartners zoeken, teams werven, het boekje vormgeven, een website maken en na afloop natuurlijk het vele nakijkwerk.

Wat ons positief verraste, was de grote medewerking die we meteen al kregen, ondanks de onbekendheid van het fenomeen. Gerrit haalde veel sponsors binnen, we waren welkom bij Cultureel Café Geldermalsen in de Beurs, sportverenigingen, bedrijven en de bibliotheek wilden meewerken aan de buitenopdrachten en dit Nieuwsblad ging met ons een mediapartnership aan. Dit jaar kregen we ook financiële steun vanuit de gemeente. En er waren veel deelnemers: daar doen we het natuurlijk voor. Dit jaar deden officieel 525 mensen mee, maar we hoorden dat veel teams tientallen mensen als hulplijn klaar hadden zitten.

We durfden nu wat maffere opdrachten te verzinnen en vroegen teams om als personages uit Sneeuwwitje naar de Beurs toe te komen. We hadden niet verwacht dat er zoveel bijzondere sprookjesfiguren door het dorp zouden lopen; man en vrouw. Geweldig om te zien. Ook de jurering van de Betuwse baksels door bakker Dick was ontzettend leuk, met de combinatie van zijn deskundigheid en droge humor. Het idee van saamhorigheid werd werkelijkheid, hoorden we van veel teams: mensen leerden elkaar en hun omgeving (beter) kennen. Nu nog de prijsuitreiking en daarna een paar maanden rust. In het voorjaar beginnen we aan de derde editie. Bedankt iedereen!

Martine Eerelman – Hanselman