• Rob van Veen

Vanaf 't Roth

't Voorwoord

Het was december 2014 dat ik op het idee kwam om een zoektocht te beginnen. Een zoektocht naar de echte volksverhalen van 't Roth. In mijn ogen de mooiste wijk van Geldermalsen. Inderdaad, bijna 4 jaar geleden en nu eigenlijk pas echt ruimte om er aan te beginnen.

Een paar weken geleden vroeg iemand in de Facebookgroep 't Roth in Geldermalsen mij waar mijn fascinatie met 't Roth vandaan komt. Je komt hier oorspronkelijk helemaal niet vandaan, voegde zij er vriendelijk aan toe. Ik vond het een mooie vraag.

Mijn fascinatie is wellicht terug te voeren naar de Zeven Steegjes in Utrecht. De plek waar Otto van Veen halverwege de 19e eeuw ging wonen nadat hij uit Culemborg was vertrokken.

Een tijdje later trouwt Otto met Maria en echt daarbij de zoon van Maria. Daarmee kreeg mijn directe voorvader de naam van Veen. Ik kwam deze wending in mijn stamboomonderzoek tegen terwijl ik met de van Veen lijn al rond 1700 uitgekomen was. Een zoektocht naar mijn plotselinge nieuwe stamboom loopt dus altijd op de achtergrond mee.

Maar goed, de Zeven Steegjes dus. Dat was een arm, maar heel bijzonder volksbuurtje aan de wal van de Catharijnesingel, tegenover het oude Academisch Ziekenhuis Utrecht. Een wijkje waar ik gelukkig wel een boekje met volksverhalen van kon vinden.

Dat is het denk ik. Ik houd van echte mensen en hun strijd om het beste van het leven te maken.

De insteek van mijn Facebookpagina is om samen met alle groepsgenoten een boekje te gaan schrijven. Het moet dus perse niet mijn boekje worden, maar ons boekje. Wel mijn cadeautje aan Geldermalsen.

Hoe ik het boekje ga schrijven? Uit alle input die ik binnen de groep krijg en de gesprekken die ik ga voeren met oud Trothers ga ik columns schrijven. Deze columns zullen op een gegeven moment de basis van het boekje vormen.

Een van de eerste vragen die toch maar eens beantwoord moet worden is, wat hoort er nu eigenlijk bij 't Roth? Waar loopt de grens? Het lijkt wel het grootste geheim van 't Roth. Verder kom ik van die bekende familienamen tegen. Velen zie ik terug bij GVV. Vandaar waarschijnlijk mijn liefde voor deze club. Huisarts Muis is ruim aan bod gekomen. De verschillende winkeltjes op t Roth. Wat mij vooral opvalt in de verhalen binnen de Facebookgroep is de trots waarmee men over t Roth spreekt. Heerlijk om te zien dat wij inmiddels al meer dan 500 leden hebben.

Nu eerst de kerstdagen en mijn opleiding tot persoonlijk coach afronden. Daarna wordt het tijd voor koffiegesprekken, wandelingen en andere ontmoetingen.

Laat deze column maar het voorwoord zijn van het boekje met als titel TRoths

Rob van Veen