• Rob van Veen

Verschuilen

Verschuilen, verstoppen, wegduiken, het is zo'n menselijke reactie.

Ik kan het heel goed. Te goed!

Maar dan heb ik het wel over fysiek schuilen. Gewoon helemaal niemand willen zien. Deur dicht, rolgordijnen naar beneden en de telefoon op stil of inkomende gesprekken wegdrukken.

Emotioneel wegduiken lukt mij een heel stuk minder. Als volgers van mijn columns weten jullie dat.

Mijn facebookvrienden al helemaal. Wat heb ik jullie ruim een jaar lang 'lastiggevallen' met mijn pijn. En bijna niemand heeft mij daarvoor ontvriend.

Een oprecht dankjewel hiervoor.

Is het fijn om je hele ziel en zaligheid op straat te gooien? Nee, natuurlijk niet, maar het moest. Ik moest het en het heeft mij geholpen. Een soort.

Ik denk dat het de tweede, misschien was het wel de derde week na het overlijden van Lia, dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken. Boodschappen doen bij de Appie.

Het liefst was ik totaal onzichtbaar door de paden gelopen om mijn winkelwagentje te vullen. Je voelt dat mensen naar je kijken. Stel je voor dat ze vragen gaan stellen.

Hoe zal ik reageren? Je wilt het mensen toch niet aan doen dat een grote, 'iets' te zware man in tranen uitbarst tussen de vleeswaren en de potjes groenten.

Kortom, ik ken de emotie om je te verschuilen dus erg goed.

En desondanks heb ik me zwaar gestoord aan het verschuilen van een grote groep politici. En dan met name aan die van D66.

Altijd een mening over een ander, met te grote ogen en stemverheffing anderen af lopen blaffen en nu ze zelf aan de macht zijn, zo kunnen draaien. Draaien en wegduiken en je achter mediaopdrachten vanuit de top verschuilen.

De stemmen waren nog maar net geteld en ja hoor daar kwamen ze weer uit hun grachtengordelhuisjes. Alsof er niets gebeurd was. Alsof ze het referendum niet hadden verkwanseld, alsof ze niet 180 graden zijn gedraaid met betrekking tot de sleepwet.

Geldermalsen heeft overigens TEGEN deze sleepwet gestemd. Verstandig is mijn mening.

Ik ben inmiddels 58 jaar, best wel wat meegemaakt in mijn leven en mijn naïviteit helaas verloren. Ik vertrouw politici mijn privacy niet meer toe. Landelijk niet, maar ook lokaal niet.

En ja, in november mogen wij dan naar de stembus om de eerste gemeenteraad van West Betuwe te kiezen.

En nee, ik heb geen idee op wie ik straks zal stemmen. Op welke partijen ik zeker niet zal stemmen is jullie als volgers van mijn columns vast wel duidelijk.

Politici mogen zich nooit verschuilen of zich verstoppen in achterkamertjes en nooit weglopen voor beslissingen die zij ooit genomen of gesteund hebben.

Natuurlijk mogen zij van mening veranderen, maar wees daar eerlijk en transparant over.

Dat vind ik!

Rob van Veen