Vertrouwen

Het normale leven is inmiddels weer begonnen.

De vakanties zitten erop, de kinderen naar school en de politiek weer met elkaar om tafel.

Zo is de dochter van goede vrienden begonnen aan een volgende fase in haar leven. Iedere doordeweekse dag op de fiets naar school, in een heuse colonne van Geldermalsen naar Culemborg.

Heeft u dat weleens gezien? Een massaal transport van beginnende pubers op een grote fiets, met een (te) grote tas.

Spannend voor de kinderen, maar wat dacht u voor al die ouders. Weer zo'n moment dat je ze los moet laten. Vertrouwen opbouwen dat ze de goede keuzes maken. De lange weg naar volwassenheid.

Vertrouwen opbouwen, daar gaat het om!

Ik moest daaraan denken toen ik na het reces een aantal politici weer op elkaar zag reageren. Ook al deze mensen zijn ooit op een grote fiets met een (te) grote tas op weg gegaan. Op weg naar hun volwassenheid.

Heeft u weleens van de parallelle kwaal gehoord? De manier waarop mensen met elkaar omgaan, het vertrouwen dat een groep, een organisatie in elkaar heeft en naar buiten toe uitstraalt, bepaalt de mate van vertrouwen dat buitenstaanders in zo'n groep hebben.

Politici die elkaar in de raadszaal beschimpen, uitlachen zelfs, die elkaar op twitter de maat nemen, die grote woorden gebruiken en elkaar gele kaarten geven en die weer net zo makkelijk intrekken, stralen totaal iets anders uit dan vertrouwen.

Mijn oproep aan de 21 van Geldermalsen is om stevig de politieke verschillen te blijven benoemen, maar doe dat met respect. Ga 'Den Haag' niet proberen na te spelen in ons Geldermalsen.

Misschien krijgen jullie dan ooit 'ons' vertrouwen terug.

Ik hoop dat de nieuwe generatie andere afslagen neemt. In die lange stoet van kinderen op de fiets zitten namelijk onze nieuwe bestuurders. Laten ze naast goede wis -/ en natuurkundedocenten ook alsjeblieft een goede docent maatschappijleer krijgen. Kennis is één, maar gewoon fatsoenlijk met elkaar omgaan is de basis van het mooie Nederland waar ik zuinig op ben.

Fijn dat ik door middel van mijn maandelijkse column weer een jaar lang mag volgen en beschouwen. Ondertussen ga ik op mijn eigen manier verder om Geldermalsen nog aantrekkelijker te maken.

Naast het voorzitterschap van het Cultureel Café vanaf nu ook via een bestuurders- / evenementenrol onder de vlag van de Ondernemersvereniging Gastvrij Geldermalsen.

Doen jullie mee? Geldermalsen is het waard!

Ik heb er vertrouwen in.

Rob van Veen