• Arthur Eerelman-Hanselman

Vrijheid, blijheid

Sleutels heb je niet in je broekzak! Na de ochtend drink je geen cappuccino! Dat probeert Noshirt.nl mij al geruime tijd wijs te maken, héél stellig. Bij een pak draag je géén zeiljack. Ik heb geen zeiljack en een pak draag ik zelden, maar ik krijg spontaan de neiging zo'n jas te kopen, pak aan, geitenwollen sokken, sandalen erbij en hoppa, bij het avondeten een cappuccino bestellen. Waarom denkt zo'n firma mij iets te kunnen voorschrijven?

Ik zie het steeds vaker; mensen of groepen die proberen te vertellen wat ik wel of niet zou moeten doen of denken. De 'gele hesjes' die menen namens de 'gewone' burger te spreken? Namens wie dan? Hoe weten ze wat 'men' vindt? De gewone of de gemiddelde welke-groep-dan-ook-mensen bestaan natuurlijk helemaal niet. Als twee van die hesjes-mensen naast elkaar wonen en onenigheid krijgen over een schutting, hebben ze binnen de kortste keren géén gezamenlijk belang meer en zie je ze terug bij De rijdende rechter.

Hoe weten partijen en stromingen wat wiens belang is? In de lokale politiek stelt Dorpsbelangen bijvoorbeeld dat zij opkomen voor "de belangen van uw dorp of stad". Maar wat als de belangen van Asperen conflicteren met die van Acquoy? Willen alle inwoners van Geldermalsen hetzelfde? Mijn vrouw en ik kunnen het al niet eens worden over hoeveel toerisme hier wenselijk is. Haar belang of mijn belang?

Maar het gaat veel verder. Populistische partijen claimen dat de kloof tussen politiek en de rest van de mensheid te groot is. Zij spreken namens u en horen u wél! Maar wie bent u eigenlijk? En die u naast u, vindt die hetzelfde als u?

Tendens is om de verschillen zo groot mogelijk te maken en zo hard mogelijk te schreeuwen dat de ander fout is. Je bent een milieudrammende deugmens of een fascist. Ik denk vooral dat mensen gewoon mensen zijn, met hun eigen belangen en dromen. Die hoeven geenszins met elkaar overeen te komen, maar hoeven elkaar ook niet te bijten. Ik luister het liefst vanuit het genuanceerde midden naar alle partijen, iedereen in hun waarde.

Ik heb recent ontdekt dat ik met die houding zelf deel ben geworden van een verwerpelijke groep mensen! Tijdens discussies, door berichten op social media en door een trits artikelen en columns heb ik inmiddels geleerd dat het fout is de waarheid in het midden te zoeken. In een column in de Volkskrant werd laatst gesteld dat de "gematigde meningmensen" stelling moeten nemen, in dit geval vóór het vrije woord, tegen "fascisten, racisten en ander gespuis". En uiteraard roept rechts net zo hard dat ik een keuze moet maken: voor of tegen. Maar zoals ooit bezongen door Rage against the machine: "Fuck you, I won't do what you tell me". Excuse my English, maar ik blijf mijn gematigde zelf!

,,Word toch lid van onze Tegenpartij. De Tegenpartij, de partij voor alle Nederlanders, die niet meer tegen Nederland kennen." In de tijd van Van Kooten en De Bie was het geweldige parodie, tegenwoordig zou het de grootste partij van het land worden. Zoek het maar eens op. Zing mee! En vorm daarna je eigen mening.

Arthur Eerelman-Hanselman