• Arthur Eerelman-Hanselman

Wie ben ik

Ik heb sinds kort een verslaving: genealogie! Ik kan haast niet meer stoppen met het uitzoeken van mijn familiestamboom. Inmiddels heb ik 151 personen aan elkaar verbonden, allemaal familie in rechte lijn. Hanselman, Dumas, Van der Burgt, Duijkers, Rutten, allemaal familienamen, van mij! Het verst terug in de tijd kom ik bij Johannes van Lin, in 1660 geboren in Ottersum, overleden in 1724 in Kessel. Mijn DNA bevat stukjes uit vijftien plaatsen in Nederland, maar ook Frankrijk, Zwitserland en Duitsland zitten in kleine porties in mijn bloed. Maar wat vooral duidelijk wordt; ik ben een oer-Rotterdammer. Meer dan driekwart van de familie is in Rotterdam geboren, getogen en overlijdt daar. Al twee eeuwen lang. Antonij is de oudste Hanselman die ik heb kunnen vinden. Hij is in 1765 geboren in Zürich, maar hij trouwde in 1803 in Rotterdam en daar werd in 1805 de eerste Rotterdamse Hanselman in de wereld gezet.

Ik begon mij af te vragen waarom ik zo obsessief met die familiegeschiedenis bezig ben gegaan. Meest voor de hand liggende reden is dat ik sowieso veel interesse heb in de geschiedenis. Maar genealogie heeft mij nou nooit erg geboeid. Ik denk prima te weten wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil, dus ik denk ook niet dat dit een verkapte zoektocht is naar mijzelf.

Ik vermoed dat de directe aanleiding het plotseling overlijden van mijn broer is, ruim een jaar geleden. Niet lang daarna werd ik benaderd door een nicht van mij. Zij wilde een reünie organiseren met alle kleinkinderen van mijn opa en oma. Een zeer bijzondere timing, want ik had al sinds 1988, toen mijn vader – ook al op veel te jonge leeftijd – overleed, geen enkel contact meer met mijn familie.

Die reünie maakte nieuwsgierig en toen we bij elkaar kwamen, vond ik het leuk om te merken dat ik wel wat Hanselmannen-trekjes zag; de manier van doen, van praten, het gevoel voor humor. Er was ook al een aardige familiestamboom opgesteld en dat wakkerde de nieuwsgierigheid verder aan.

Dat werd dus het begin van de zoektocht, niet naar wie ik ben, maar wellicht wel waar ik vandaan kom. Hoe zijn die overeenkomsten die ik zag tussen en met mijn familieleden tot stand gekomen? Ik heb niet de illusie dat ik werk aan een grote puzzel en dat dadelijk alle stukjes op hun plaats vallen, maar de zoektocht is boeiend. Ik vond het bijvoorbeeld leuk te ontdekken dat mijn overgrootvader vanaf 1906 kastelein was. Niet iedereen zal dat soort feitjes erg interessant vinden, mijn oudste dochter in ieder geval wel. Zij kruipt het liefst bij me op schoot en zoekt mee naar het verleden.

En wie weet, misschien dat een toekomstig familielid, op zoek gaat naar zijn familie en dan constateert dat in 2002 een Rotterdammer met zijn Arkelse vrouw in Geldermalsen ging wonen en daar in 2009 en 2013 hun twee Geldermalsense kinderen kregen en dat "nu, in 2250" driekwart van hun nakomelingen allemaal hun roots in de West Betuwe hebben.

Arthur Eerelman-Hanselman