• Rob van Veen

Ze komen

Wie? De Russen? De Chinezen? Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten? Nu al?

Nee, beste mensen, de Polen komen. Zo lijkt het althans. En hoe onwaar is dat?

De Polen komen helemaal niet, ze zijn er al jaren. En zonder al te veel problemen volgens mij. Ik heb er in ieder geval in ons Nieuwsblad nog nooit iets over gelezen.

Of ik geen probleem heb met het geplande Polenhotel? Absoluut wel, maar laat duidelijk zijn, ik heb geen problemen met Belgen, met Fransen, met Italianen enz, enz en ook niet met Polen.

Er schijnen al heel veel Polen in onze gemeente te wonen. Om te werken. Werk waarvoor blijkbaar geen mensen uit onze eigen gemeente en omgeving gevonden konden worden. Moet eerlijk bekennen dat ik niet weet hoeveel werklozen onze gemeente telt, maar dat zijn er vast meer dan 0. Is dat raar? Nee, maar wel een beetje bijzonder. Toch?

Kortom, wij mogen blij zijn dat mensen uit Polen hier naar toe willen komen om het werk te doen wat anders blijft liggen. We kunnen wel roepen dat wij hét Fruitdorp van Nederland zijn, maar die appels en peren moeten wel geplukt worden.

We kunnen wel een logistieke hotspot willen zijn, maar dan moeten die distributiecentra wel een perfecte in -/ en uitgaande stroom hebben.

En toch zie ik een probleem. Een heel groot probleem zelfs. En dat probleem heet politiek. Ze doen het gewoon weer. Geven een projectontwikkelaar de ruimte om het initiatief voor een Polenhotel te verkennen, het college van Dorpsbelangen, SGP en CDA verklaart zich positief en er wordt een informatieavond georganiseerd. Lijkt een juiste en correcte route, maar schijn bedriegt.

Maar een heel beperkt aantal inwoners heeft een uitnodiging ontvangen. De mensen in de aanpalende woonwijken zelfs niet. Doen ze dit nu expres? Of per ongeluk?

Je hoort het ongenoegen alweer zoemen en ik begrijp dat goed. Niets, helemaal niets hebben ze geleerd van het AZC-drama. De communicatielijn is hetzelfde en de wellicht wat overspannen reacties ook, maar Geldermalsenaren pikken het gedrag van de politiek niet meer klakkeloos. Logisch!

Ook al lees ik dat een enkele fractievoorzitter zegt dat de raad het laatste woord heeft. Nee, dat geeft een gerust gevoel ;-)

Dat was in 2015 ook. Plannen lagen klaar en de keutel werd pas ingetrokken toen de boel op z'n kop stond.

Zover mag het natuurlijk nooit meer komen, maar positief zoals ik altijd probeer te zijn ga ik er vanuit dat de politiek én wij als inwoners geleerd hebben van toen.

Nogmaals, ze komen niet, ze zijn er al jaren. Gewoon tussen ons in en niet zoals nu bedacht met 230 man/vrouw op een kluitje.

Wat een dom plan. Vind ik dan.

Ga huizen bouwen. Veel huizen bouwen. Voor iedereen die een koophuis niet kan betalen. Dus bouw betaalbaar. Geef Kleurrijk Wonen gewoon opdracht daartoe.

Rob van Veen