• Arthur Hanselman-Eerelman

Zon

Ik weet het wel. Te lang zonneschijn en warmte is niet goed. Het heeft allerlei nadelen. De grond wordt droog, het is slecht voor de gewassen en je tuin. Zon is niet goed voor je huid. Sommige mensen kleden zich heel bijzonder in de zomer; als de zon schijnt mag je kennelijk ineens elk vetrolletje en putje en alle borstharen laten zien. Je zit door de schuld van de zon in de trein tussen allemaal zwetende mensen. Even tussendoor, wie doet er eens iets aan die ongeloofwaardige deodorantreclames? Waarbij je met één keer spuiten of rollen een dag van hard werken en feesten geheel geurloos doorkomt. ,,Werkt 24 uur lang, hoe je dag er ook uitziet." Terwijl ik na 10 minuten fietsen met deze temperatuur al klotsende oksels heb. Ondanks de deo.

Kortom, pas toch op voor die vermaledijde zon en al z'n bijwerkingen.

Maar wat werd ik toch blij van die afgelopen zonovergoten periode! De paraplu kan thuis blijven. Alle spullen kun je 's nachts gemakkelijk buiten laten liggen, het regent toch niet. Mijn meiden aankleden gaat ook zo vlot: onderbroek, jurk, slippers aan en klaar. En dan lekker naar buiten. In de eigen tuin, lekker in de zandbak of de hangmat. Klooien met water, met een zwembadje, emmers, waterpistolen of gewoon met de tuinslang. Buiten eten van de barbecue. Zwemmen bij de Rotonde. Een kersenpit-spuug-wedstrijd houden. Biertje drinken bij De Beurs, liefst met muziek buiten.

Ook als ik gewoon aan het werk ben, helpt de zon mee aan een vrolijke dag. Lekker een stukje fietsen langs de Linge en in Oss even lopen om op mijn werkplek te komen. De ochtendzon die dan op je blote armen schijnt. Ook als ik het grootste deel van de dag binnen zit, omdat er ook in de zomer gewerkt moet worden, word ik blij van de zon als ik naar buiten kijk. Liever dan uitzicht op een grauwe grijze dag.

Er zijn ook medische voordelen aan de zon: dankzij het zonlicht maak je vitamine D aan, goed voor je botten en immuunsysteem. En je slaapritme blijft goed op orde door het zonlicht. De meeste mensen zijn ook vrolijker en opener met dit weer. Ze lijken wel uit hun schulp te kruipen, doen meer leuke dingen buitenshuis en staan open voor een praatje. Vooral over het weer natuurlijk. Bovendien ziet bijna iedereen er wel goed uit met een zonnebril op de kop. Alles lijkt luchtiger en lichter met wat zonnestralen erbij.

Kortom, ik hou van de zon. En ik wens jullie dan ook allemaal een mooie zonnige zomer!

Martine Eerelman-Hanselman