• Elzeline van Veen

Zonsondergang

Wij, Nederlanders, plaatsen onszelf graag in het middelpunt van het gelijk. Ons gelijk! Of het over voetballen gaat of over de president van Amerika. Wij vinden onszelf daarnaast de uitvinder van de enige echte vorm van democratie.

Zoals het bij ons gaat, moet het ook in de rest van de wereld gelden. Anders staan wij klaar met ons vingertje. Maar, wij, hét land van normen en waarden sturen kinderen, met een buitenlands stempeltje, zonder blikken of blozen gewoon na 9 jaar nog terug naar een land dat ze niet kennen.

Ik schaam me daarvoor! Voor mij ooit de reden om weer en nu echt definitief afscheid te nemen van de PvdA.

Opgegroeid in een rood nest en dus opgevoed met normen en waarden als het gaat om gelijkheid van ras, religie en geaardheid. Politiek bedrijven over de rug van onschuldige kinderen doe je niet! Een streng toelatingsbeleid incl. afspraken over terug naar huis als het 'daar' weer veilig is vind ik persoonlijk prima.

Wat anders wat al snel bij mijn toetreding tot de PvdA voorbij kwam, was de vraag in het toenmalige kieskompas of je van iemand met een uitkering een tegenprestatie mag eisen. Ik vond en vind van wel. De rest niet echt.

Tijdens mijn vakantie in Spanje, maandag weer thuisgekomen, vielen mij de keurig bijgehouden straten, plantsoenen en rotondes op. Veel mensen die daar iedere dag mee bezig zijn. Zouden ze daar iets anders in het voor wat hoort wat principe zitten?

De betutteling als het gaat over onze volksfeesten vind ik ook wel een ding. Mijn tenen trekken ieder jaar weer krom als zogenaamde volwassenen al in april de Zwarte Pieten-discussie openen. Nu vind ik toevallig dat Zwarte Piet gewoon bij ons hoort en prima uit te leggen is als een kind ervan in de stress zou schieten. Ik hoop altijd maar dat de 'Zwarte Pieten volwassenen' zich een keer druk maken over de gewortelde kinderen die wij doodleuk deporteren naar een voor heen volstrekt onbekend land.

Hoezo land met een Joods Christelijke traditie?

Waar ik me ook aan gestoord heb is de missie van SGP-voorman Kees van der Staaij. In Nederland een splinterpartij, maar zich een grootheid aangemeten om via de Amerikaanse pers zijn gelijk te halen als het gaat om de voltooidlevendiscussie. En daarbij Nederland in een heel kwaad daglicht stellen. Laten wij in Nederland deze discussie eerst maar eens buiten de politiek om voeren alstublieft.

Hebben jullie wel eens op de stranden van één van de Spaanse Costa's gezeten en gewacht op die o zo Nederlandse zonsondergang?

Inderdaad, ook daar gaat de zon iedere dag weer onder, maar net even anders dan aan de kust van Nederland.

Anders en daar is natuurlijk niets mis mee.

Rob van Veen