• Filmactrice Jeanne Moreau, symbool van de modernisering van de samenleving.

    Filmbeeld uit 'Jules et Jim'.

Eerbetoon aan Franseactrice Jeanne Moreau

03-09-2017, 14:30 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 14 september 2017, 19:30 tot 22:30

Locatie:

Van Pallandtweg 1, Neerijnen
Stroomhuis Neerijnen
Neerijnen

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt op donderdag 14 september de beroemde Franse film 'Jules et Jim', uit 1962. Dit is bedoeld als eerbetoon aan Jeanne Moreau, de ster in deze film. Zij overleed in juli.

In de film 'Jules et Jim' - van François Truffaut - zette Jeanne Moreau (1928-2017) een - zeker voor de jaren zestig - prachtige, sterke, vrije vrouw neer. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ontwikkelde deze Franse filmactrice zich vervolgens tot een van de iconen van de Franse cinema. Ook was zij in tal van filmklassiekers symbool van de modernisering van de samenleving. Dat deed ze steeds in de rol van vrijmoedige, vrijgevochten en tegelijk ook steeds heel ingetogen vrouw.

Jeanne Moreau speelde in circa zestig films, vrijwel alle gemaakt door de vooraanstaande regisseurs van haar tijd. Uiteraard waren dat de nodige Franse filmmakers, velen van de 'Nouvelle Vague', zoals: Louis Malle, François Truffaut, Roger Vadim, Jacques Demy. Maar ook tal van vernieuwende filmers van over de grens zagen haar kwaliteiten: Luis Buñuel, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Joseph Losey, Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders. Daarmee was Jeanne Moreau ook beslist een grote Europese filmactrice.

Naast Jeanne Moreau zijn er in 'Jules et Jim' ook twee mannelijke hoofdrolspelers: Oskar Werner en Henri Serre. Samen spelen zij Jules, Jim en Catherine: een intrigerende drie-polaire relatie, zeg maar: ménage à trois: twee jeugdvrienden houden van dezelfde vrouw, en zij blijft van beide mannen houden. Maar Jeanne Moreau (en regisseur Truffaut) gaat het vooral om de positie van de vrouw daarin: heel sterk! Wie herinnert zich in die film niet die scène van het - op een café-terras aan een Parijse boulevard - door die verliefde jongen, almaar op elkaar stapelen van schoteltjes ... Dat was omdat hij moest wachten op die eigenzinnige Catherine (Jeanne Moreau)!

Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis, en oud-journalist Wim Schoutendorp geven een toelichting op film en componist. Aanvang inleiding: 19:30 uur, start film om 20 uur. Entree € 5, reserveren niet nodig. Meer info op www@stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.